Чи підуть діти до школи з понеділка та більш смертельний штам коронавірусу. Головне за 22 січня

2719 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов вважає доволі успішним результат жорсткого карантину, який триває з 8 січня, адже кількість нових хворих і кількість госпіталізованих знизилася, а свята не дали різкого спалаху коронавірусної хвороби.

Читайте також: Львів'янину, який в Карпатах зазнав обмороження, ампутують пальці

Компанії-виробники вакцини від Covid-19 Pfizer і BioNTech домовилися із ВООЗ про постачання свого препарату в рамках механізму COVAX. Йдеться про розповсюдження вакцини в країнах з низьким і середнім рівнем доходів в лютому.

МОЗ оновило перелік країн «червоної» та «зеленої» зон. У «червоному» списку опинилися 68 країн, серед яких Чорногорія, США, Грузія, Словаччина, Польща, Білорусь, Румунія, Росія, Угорщина, Чехія.

Новий британський штам коронавірусу є не тільки заразнішим, а й, ймовірно, на 30% смертельнішим, заявив прем’єр Великої Британії Борис Джонсон. «На додачу до того, що він швидше поширюється, тепер є попередні дані, що новий штам, виявлений у Лондоні та на південному сході, може спричиняти вищу смертність. І саме внаслідок цього нового штаму система охорони здоров’я зараз під таким тиском», – зазначив він.

Читайте також: На Львівщині ще один випадок ботулізму. У реанімації – 36-річний львів'янин

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 370 осіб (337 – напередодні). Разом 68 594. Одужало – 57 120 (+ 428), померло – 2 010 (+ 14).

В Україні Covid-19 виявлено у 5 348 осіб (5 583 за попередню добу). Загальна кількість 1 182 969 пацієнтів. Одужало – 928 963 (+ 14 239), померло – 21 662 особи (+ 163).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 125 342 (+ 507), Одеська – 79 743 (+ 287), Харківська 75 970 (+ 300) та Львівська області – 68 224 (+ 337).

Найбільше підтверджених випадків за добу Києві (507), Дніпропетровській (414), Львівській (370), Запорізькій (350) та Київській (313) областях.

Читайте також: Як зростуть пенсії у 2021 році. Інфографіка

Діти до школи. З понеділка усі школярі Львова та області повертаються до навчання. Це стосується усіх класів без винятку – від 1 до 11-го. Це Тvoemisto.tv підтвердили і в управління освіти Львова і в обласному департаменті освіти і науки. На дистанційній освіті або змішаному навчанні будуть лише ті класи, де виявлять хворих учнів або вчителів. Наразі це важко вирахувати, адже майже усі перебували на зимових канікулах.

«Якщо хтось захворіє – класи йтимуть на самоізоляцію. Рішення прийматиме педрада», – розповіла головна освітянка Львова Зоряна Довганик.

Пожежа в Харкові. Правоохоронці затримали 4 людей, причетних до організації діяльності пансіонату для літніх людей у Харкові, де сталася пожежа з 15 жертвами. Зокрема, власника, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендаря будинку та його дружину – директорку приватного підприємства, яка керувала закладом. А також адміністратора, який координував роботу пансіонату.

Читайте також: Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

Дубневичі ділять майно. Дружина Ярослава Дубневича, якого підозрюють у розкраданні, просить Личаківський суд Львова поділити їхнє спільне майно, бо самі вони не дійшли згоди щодо нього. Засідання суду призначене на 14:00 25 січня. Йдеться про земельні ділянки та об’єкти нерухомості, які наразі заарештовані НАБУ. У разі поділу, майно, яке дістанеться дружині, не підлягатиме конфіскації, навіть якщо Дубневича визнають винним.

ПАРЄ – США – РФ. У Парламентській асамблеї Ради Європи не підтримали включення до порядку денного зимової сесії ініційованих делегацією РФ дебатів про «заборону російської мови» в Україні.

Президент США Байден прибрав зі свого столу в Овальному кабінеті червону кнопку, за допомогою якої у його попередника Трампа був безперебійний доступ до дієтичної коли.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До нащадків тарпанів і в музей старожитностей

Російський опозиціонер Навальний написав із СІЗО, що радіє 40 мільйонам переглядів його розслідування про палац президента РФ Путіна. Він додав, що з його здоров’ям все гаразд і він не планує «вішатися на віконній решітці».

Соборність України. Україна змінюється, вона дуже мінлива і нестабільна, тому важко робити якісь остаточні висновки. З одного боку, Україна все ще поділена, все ще відчуває внутрішні деформації, що наша північна сусідка легко використала для того, щоби колоти Україну військовим чином. Попри те, український народ виявляє джерела часом дуже несподіваної єдності – єдності, якої, здавалося б, не можна сподіватися. Тож наша розділеність не є вирок Бога, це не є прокляття. Насправді, це наше багатство. Просто треба навчитися із цим багатством жити і ним управляти.

Читайте також: Соборність України. «Живий ланцюг» в архівних фотографіях

Дисидент, правозахисник, віцеректор Українського католицького університету Мирослав Маринович про соборність українців та наші перспективи.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!