Чи планують навесні ще один локдаун в Україні та Netflix розповість про Бандеру. Головне за 24 січня

2223 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Marissa Lewis for unsplash

Фото: Marissa Lewis for unsplash

Covid-19 – Головне.  В Україні припинив діяти посилений карантин, країна повертається до тих обмежень, які були у грудні 2020 року. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що завдяки посиленим карантинним обмеженням з 8 по 24 січня вдалося стабілізувати ситуацію з епідемією Covid-19. За його словами, уряд не планує жорстких обмежувальних карантинних заходів навесні«Коли ми обирали дати для посиленого карантину, ми ще обирали дати з найменшою активністю в економіці, крім нашого прогнозу по захворюваності... щоб потім, до квітня-травня місяця ми були в змозі пройти без введення таких жорстких обмежень», – заявив він.

Читайте також: Що буде із лікарнею у Соснівці. Громада не може дофінансовувати заклад

Після перетину кордону із Польщею іноземцям більше не потрібно проходити обов'язковий карантин, але потрібно мати негативний тест на коронавірус. 

Начальник штабу оборони Іспанії Мігель Анхель Вілларроя подав у відставку через появу інформації про його вакцинацію від коронавірусу поза чергою.

У рамках акції протесту проти локдауну сотні барів та ресторанів відкрились у Чехії. Організатором цієї акції стала ініціатива Chcipl pes, що перекладається як «мертвий пес».

Читайте такожЗ понеділка Львівський перинатальний центр відновлює роботу

Науковці з китайського Університету Цінхуа разом зі студією Nanographics уперше зробили 3D-зображення коронавірусу SARS-CoV-2 завдяки знімкам його миттєво заморожених зразків.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 671 хворих (320 за попередню). Разом 69 265. Одужали – 57 600 особи (+ 480 за дві доби), померло – 2 024 (+ 14).

В Україні за дві доби коронавірус виявлено у 8 843 осіб (3 915 за попередню). Загальна кількість 1 191 812 пацієнтів. Одужало – 947 514 (+ 18 551за дві доби), померло – 21 861 особи (+ 199).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 126 118 осіб (плюс 776 за дві доби), Одеська – 80 054 (+ 311 за дві доби), Харківська – 76 413 (+ 443) та Львівська області – 69 265 (+ 671).

Читайте також: У Львові арештували водія, який, намагаючись проскочити залізничний переїзд, скоїв смертельну ДТП

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу у Львівській (320), Івано-Франківській (292), Київській (242), Києві (240) та Дніпропетровській (236) областях.

Підозри в СБУ. Служба безпеки України заявила про затримання її працівника, завдяки чому запобігли вбивству співробітника спецслужби. Раніше журналіст Бутусов із посиланням на джерела повідомив, що полковник спецпідрозділу СБУ «Альфа» Расюк затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумова на замовлення ексзаступника голови СБУ Нескоромного.

Українська мова. З 1 січня 2025 року українська стане обов’язковою мовою зовнішнього незалежного оцінювання. Як заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, наразі мову при складанні ЗНО для вступу до вишів в Україні можна обирати.

Читайте також: Забудовники більше не сплачуватимуть інвестиційного внеску. Скільки втратить від цього Львів

За тиждень після того, як в силу вступила нова норма Закону про мову, що зобов’язує обслуговувати клієнтів українською, Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови отримав 195 скарг. Найбільше на недотримання норми скаржаться мешканці Києва та області – 74 скарги. Найменше таких звернень надійшло із південних та східних областей. Львів’яни надіслали 17 скарг, одесити та та харків’яни – по 12.

Медведчук в ОРДЛО. За даними Східної правозахисної групи, на окупованому Росією Донбасі на даний момент відбувається зміна кураторів підприємств, зокрема, контроль над видобутком вугілля Москва передає компанії, яку пов’язують з опозиційним народним депутатом України. Правозахисники не називають ім’я нардепа, але в ЗМІ в останні дні у зв’язку з цим згадують Медведчука.

Читайте також: «Газовий терор». Через масові штрафи за нібито втручання у лічильники вимагають перевірити Львівгаз

РФ – Білорусь. Під час масових акцій протесту в РФ затримали 19 08 осіб, при цьому один із соратників Навального Волков заявив, що в наступні вихідні мітинги поновляться. Зокрема, у Москві найбільше затриманих – 649, в Петербурзі – 268. У Новосибірську – 95. У Воронежі та Казані – по 49 затриманих, в Сочі силовики схопили 45 людей.

Білоруси вчергове влаштовували акції проти режиму самопроголошеного президента Лукашенка – шикувались у ланцюги солідарності. Силовики повідомили про близько 100 затриманих. Водночас волонтери кажуть, що міліція забрала не менше 130-140 осіб.

Читайте також: Які дороги на Львівщині ремонтуватимуть у 2021 році. Перелік

Netflix про Бандеру. Найновіший документальний серіал «Spycraft» (Шпигунське ремесло) від Netflix розповідає про методи роботи спецслужб. Друга серія майже повністю присвячена операціям російських та радянських спецслужб. Глядачі Netflix у всьому світі зможуть дізнатися, зокрема, історії вбивств лідерів ОУН Лева Ребета, Степана Бандери та отруєння президента України Віктора Ющенка.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!