Чи працюватимуть на вихідні кафе та ресторани та у Львів везуть ялинку. Головне за 2 грудня

5239 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Eugene Zhyvchik for unsplash

Фото: Eugene Zhyvchik for unsplash

Covid-19 – Головне. В Україні завершився карантин вихідного дня. Тепер на території всієї країни діє карантин помаранчевого рівня епідеміологічної небезпеки. Водночас уряд напрацьовує рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень перед святами.

Читайте такожЧи можуть львів’яни уникнути зростання ціни на доставку газу. Роз’яснення

Міністр культури Ткаченко закликав українців на вихідні відвідати заклади культури та сфери креативних індустрій, оскільки карантин вихідного дня скасували.

8-му міську клінічну лікарню, що у Львові, на вул. Навроцького, можуть повністю перепрофілювати для лікування хворих з коронавірусом. Уже зараз там проводять кисень та думають над розширенням ліжко-місць.

У Сокальській центральній райлікарні встановили кисневу станцію. Рідкий кисень закачують у резервуар, а з нього, уже як газ, подають хворим у палати. Місткість бочки – близько 11,5 тонн.

Читайте також: «Забезпечені усім необхідним»? Чи вистачить в Україні коштів на вакцину та лікування ковідних хворих

У 2021 році з держбюджету мають виділити на вакцинацію від Covid-19 2,6 млрд гривень. Як вважає гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі» Жумаділов, для подолання коронавірусної хвороби цих коштів критично мало. За його підрахунками, для закупівлі вакцини необхідно щонайменше вдвічі більше – 5,2 млрд грн.

55% українців готові зробити щеплення від коронавірусної інфекції, якщо вакцина буде безкоштовною, натомість 40% – знехтують цим, такі результати опитування соціологічної група Рейтинг.

В Україні запустили безкоштовний мобільний додаток HELSI для пошуку лікаря, запису на прийом та можливістю заповнити декларацію.  Додаток доступний для завантаження на iOS та Android.

Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила коронавірусну вакцину Pfizer/BioNTech для широкого використання. Імунізація тут може розпочатися за кілька днів.

Читайте також: Чехи розробили нові тести на Covid-19 – навіть не треба їхати в лабораторію

Інтерпол видав глобальне попередження про ймовірні спроби злочинних організацій продавати підробки вакцин від коронавірусу та грипу, або викрадати справжню вакцину.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 586 осіб (813 – напередодні). Разом 47 477. Одужало – 30 811 (+ 923), померло – 1 276 (+ 21).

В Україні Covid-19 виявлено у 13 141 осіб (12 498 за попередню добу). Загальна кількість 758 264 пацієнтів. Одужало – 369 054 (+ 13 882), померло – 12 717 особи (+ 169).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 74 012 (+ 1 735), Харківська – 56 361 (+ 659), Львівська – 47 477 (+ 586) та Одеська області – 46 985 (+ 1 147).

Читайте також: Уляна Супрун розповіла, чи варто використовувати гірчичники при застудах та артритах

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (1 735), Одеській (1 147), Київській (975), Запорізькій (947) та Сумській (727) областях.

Сигарети неповнолітнім. Верховна Рада заборонила продаж електронних сигарет та рідин, що використовуються у них, особам до 18 років. Порушникам загрожує штраф у розмірі від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6 800 – 13 600 гривень). Повторні порушення уже від 800 до 1 400 неоподатковуваних мінімумів (6 800 – 23 800 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки.

Підозра заступнику ОП. НАБУ та САП підготували підозру заступнику керівника Офісу президента Татарову, але генпрокурор Венедіктова відсторонила 4 прокурорів, які вели цю справу. Татарова підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Микитася.

Читайте також: В Україні заборонили перереєстрацію обласних установ, від якої постраждав бюджет Львова

В Офісі президента заявили, що президент Зеленський не втручався в розслідування, а також не проводив наради з приводу «захисту когось з ОПУ». Однак Татаров все ще залишається на своїй посаді.

Обшуки на Закарпатті. Голова Закарпатської ОДА Петров повідомив, що прокурори за результатами обшуків готують підозру голові «Товариства угорської культури Закарпаття» Василю Брензовичу. 30 листопада СБУ одночасно провела низку обшуків в регіоні. Найдовше обшукували будинок Брензовича – щонайменше 12 годин.

Свята наближаються. Традиційну ялинку у Львові почнуть встановлювати 13 грудня і відкриють 18-го. Її привезуть із Дрогобицького району і вона матиме 18 метрів висоти. Але масштабних подій з нагоди новорічно-різдвяних свят не буде.

Читайте також: Хто їсть наших равликів. Україна збільшила експорт молюсків

Деякі локації та традиції все-таки збережуть, як-от різдвяну шопку, встановлення дідуха. Шопку почнуть встановлювати 24 грудня. Водночас у мерії досі не визначилися, чи дозволяти різдвяний ярмарок у Львові.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!