Чиновникам доведеться складати іспит з мови та російська вакцина для України. Головне за 3 січня

1654 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Element5 Digital for unsplash

Фото: Element5 Digital for unsplash

Covid-19 – Головне. Дружина львівського священника Петра Терлецького готується до виписки. Вона одужує після важкої форми Covid-19. Почувається значно краще. Медики, які її лікували кажуть, що її одужання – Різдвяне диво.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, які вакцини проти Covid-19 може отримати Україна

У святкові дні на Різдвяному ярмарку у Львові натовп відвідувачів. Більшість, кажуть очевидці, без масок. Також не йдеться і про дотримання дистанції.

Львівщина, з-поміж західних областей на боротьбу з епідемією витратила найбільше коштів – 1,1 млрд грн. Друге місце посідає Івано-Франківська область з 587 млн грн. Інші ж регіони спрямували майже однакову кількість коштів: Закарпаття – 480 млн грн, Тернопільщина – 473 млн грн та Буковина – 463 млн грн.

Міністерство охорони здоров’я України оновило список країн «червоної» та «зеленої» зон. У «червоному» – 49 країн, серед яких додалися Велика Британія і Польща. Також у списку залишаються Німеччина, Чехія, США, Чорногорія, Молдова, Грузія, Угорщина, Португалія, Туреччина, Румунія, Кіпр.

Перші дні вакцинації проти коронавірусу в Польщі ознаменувалися скандалом через те, що кілька відомих людей отримали вакцину поза чергою. Серед іншого, актори Крістіна Янда, Марія Северин і Віктор Зборовськи, а також колишній віцепрем'єр-міністр, а нині депутат Європарламенту Лешек Міллер.

Читайте такожТих, хто перехворів на Covid-19, турбують панічні атаки, втрата апетиту і дратівливість, – дослідження

Ізраїль найшвидше у світі вакцинує громадян від коронавірусу – близько 12% осіб.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 867 хворих (433 за попередню). Разом 62 563. Одужали – 46 916 особи (+ 219 за дві доби), померло – 1 790 (+ 9).

В Україні за дві доби коронавірус виявлено у 9 614 осіб (4 576 за попередню). Загальна кількість 1 074 093 пацієнтів. Одужало – 728 865 (+ 8 856 за дві доби), померло – 18 854 особи (+ 174).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 113 019 осіб (плюс 663 за дві доби), Одеська – 72 315 (+ 646 за дві доби), Харківська – 70 280 (+ 190) та Львівська області – 62 563 (+ 867).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Миколаївській (454), Львівській (433), Одеській (426), Дніпропетровській (404) областях та місті Київ (370).

Львів – Медицина. Помер 30-річний чоловік з Мукачева, якому 25 грудня у Львові пересадили серце. Батько двох діток, шести та трьох років, отримав орган 42-річної львів’янки. Операцію провели 25 грудня 2020 року. Після того, як мозок жінки помер, її родичі погодилися на донорство.

Читайте такожПорожній Тайм-сквер і переповнена площа перед Оперою. Як святкували новий рік у світі та Львові

У Львові завершують будівництво та устаткування другої черги Львівського обласного перинатального центру –гінекологічного корпусу. А пологовий на вулиці Некрасова відкриють навесні. 

Російська вакцина. Росія хоче на українцях випробовувати можливості свого препарату «Спутник-V», а саме – ефект комбінації з експериментальною вакциною розробки британсько-шведської компанії AstraZeneca. Голова «Російського фонду прямих інвестицій» Дмитрієв зазначив, що фонд готовий передати Україні технології для виробництва і застосування неперевіреної російської вакцини.

Харківська компанія «Біолік» звернулася до Мінздоров'я із заявою про державну реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Спутник V» для вакцинації українських громадян, заявив голова ОПЗЖ Медведчук.

Читайте такожСиноптики прогнозують тепліший січень, ніж зазвичай

У МОЗ відповіли, що використовуватимуть лише ті вакцини проти Covid-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень, тому всі чутки та політичні заяви про російську вакцину в Україні не відповідають дійсності.

Нове привітання. Президент Зеленський з нагоди Нового року та Різдва звернувся з короткими відеозверненнями окремо до жителів АРК Крим та кожної області. Львів’янам президент побажав у 2021 році мати «стільки приводів для щастя, як туристів у вашому місті на зимові свята». Натомість до мешканців анексованого Криму президент звернувся російською.

Іспит з української. Відповідно до мовного закону, складати іспит з української у 2021 році мають насамперед ті, хто претендує на державну службу. Йдеться про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, очільників держпідприємств. За словами уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, проте є винятки – насамперед це депутати, а також працівники правоохоронних структур.

Читайте такожДе переглянути нове українське кіно, яке вийшло на великих екранах у 2020 році

Протести в Білорусі. У Мінську в неділю знову пройшли дворові марші проти самопроголошеного президента Лукашенка і насильства силовиків. Досі під арештом журналісти «Белсату» та TUT.BY.  22 грудня проти місцевого Прес-клубу порушено кримінальну справу.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!