Чи вимагатимуть паспорти вакцинації під час виїзду за кордон та королівські кахлі у Львові. Головне за добу

2128 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Max Ducourneau for unsplash

Фото: Max Ducourneau for unsplash

Вакцина в Україні. Учора в Україну прибула перша партія вакцини AstraZeneca – 500 тисяч доз, їх вистачить на щеплення проти Covid-19 для 250 тисяч осіб.

Читайте також: Кожна школа у Львові повинна мати медичного працівника

Зазначається, що існує дві версії вакцини AstraZeneca. Різниця між версіями препарату – у місці виробництва. Вакцину виробляють одразу дві організації: компанія AstraZeneca-SKBio у Південній Кореї та Інститут сироватки крові в Індії. Власне, ця вакцина й потрапила в Україну.

Паспорти вакцинації та поїздки за кордон. Зараз українці можуть виїхати приблизно до 83-х країн світу на різних умовах, наприклад, з карантином або ПЛР-тестами. З початком вакцинації від Covid-19 деякі держави заявили про намір впускати до себе туристів і потенційних працівників за наявності в них паспортів вакцинації чи довідок про щеплення проти Covid-19. Такі «зелені» паспорти вже, наприклад, має Ізраїль.

Головна лікарка 2-ї міської поліклініки у Львові, яку визначили основною точкою вакцинації у Львова, Тетяна Токарєва зазначає, що всіх, кого будуть вакцинувати, вноситимуть в систему Helsi. А от щодо паспорту вакцинації поки нічого невідомо.

Читайте також: Які дороги державного значення ремонтуватимуть на Львівщині у 2021 році. Повний перелік

Tvoemisto.tv з’ясовувало, чи будуть вводити таки паспорти вакцинації і як це може вплинути на можливість пересуватись Європою і світом.

Адаптативний карантин. В Україні оновили список «червоних», «помаранчевих» та «жовтих» областей за показниками захворюваності на коронавірус, рівнем госпіталізації та завантаженістю лікарень. До списку областей із найгіршою ситуацією з Covid-19 потрапила Буковина та Прикарпаття. Львівщина – у «жовтій» зоні.

Читайте також: В Україні змінили процедуру зарахування до дитсадків. Чи торкнеться це львів’ян

Найбільше нових випадків зареєстрували у Вінницькій (601) та Івано-Франківській (600) областях, Києві (547), Чернівецькій (524) та Закарпатській (389) областях.

На Львівщині Covid-19 за оcтанню добу зафіксували у 287 осіб (197 – напередодні). Разом 76 917. В Україні коронавірус виявили у 5 850 осіб (4 182 за попередню добу). Загальна кількість 1 317 694 пацієнтів.

Вирок Стерненку. Суд у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Після оголошення вироку сталися сутички з правоохоронцями.

Читайте також: На пільгові картки для е-квитка на Львівщині виділили 6 млн грн, але концепції досі нема

У Львові проти рішення суду щодо Стерненка на площі Ринок протестували кілька сотень людей. Організатори акції заявили, що будуть виходити на вулиці стільки скільки треба і пильно стежитимуть за цією справою.

Ввечері у Києві, на розі вулиці Банкової та Інститутської, декілька тисяч людей протестували проти ув’язнення Стерненка. Поліція перекрила прохід до Офісу президента спецтехнікою та живим кордоном з поліції. Затримали 24 протестувальників, пізніше – усіх відпустили. 

Також протести пройшли у Варшаві, Харкові, Луцьку, Дніпрі, Полтаві, Рівному та Івано-Франківську.

Ранком у Львові представники «Національного корпусу» заблокували підприємства депутата від ОПЗЖ Козака. Під час акції відбулася сутичка з поліцією. Постраждали четверо поліцейських та близько 10 активістів.

Читайте також: Музей каналізації у Львові, або Чи львів’яни побачать колись Полтву

Львів оцінять. Департамент економічного розвитку Львівської міської ради оголосив тендер на оцінку міста. Оголошення опубліковане на електронному майданчику Prozorro. За проведення рейтингової оцінки пропонують оплату 930 тисяч грн. Відповідно до вимог, рейтингове агентство має мати штат аналітиків не менший як 200 людей, а також – мінімум тисячу присвоєних рейтингових оцінок за час функціонування агентства.

Унікальні кахлі. У Львові в одній із давніх кам’яниць у середмісті знайшли кахлі 1530 року. Ймовірно, їх виготовили на замовлення майстри з-за кордону. Така оздоба для печі була дуже дорогою і, навіть, найбагатші люди міста, навряд чи могли собі її дозволити. Знахідку нині вивчають реставратори.

Читайте також: До дня народження Лесі Українки у Львові виставлять її фото, яке ніколи раніше не відкривали для огляду

На самих кахлях доволі різні зображення. «Одні мальовані, там є і архітектурні, і пейзажні мотиви, і фантастичні звірі намальовані, там є і релігійні сцени. Кожна кахля має іншу сцену. Думаю, що згодом реставраторам вдасться зрозуміти, як виглядала піч. Там досить багато матеріалу», – розповіла керівниця управління історичного середовища у Львівській міськраді Лілія Онищенко.
 

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!