Уже у червні можуть запровадити «паспорт вакцинації» та російський бізнес на Львівщині. Головне за добу

1353 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Zach Vessels for unsplash

Фото: Zach Vessels for unsplash

Вакцинація. Україна в 1,8 разів відстає від графіка вакцинації. На питання, чому так відбувається очільник МОЗ Максим Степанов відповів, що це питання організації роботи. «Вони мені називали зараз такі причини, що мені аж соромно... Там – не встигли, а там – в нас не було бажаючих, а ми вирішили перенести відкриття пункту вакцинації, бо ми там ще не верифікували до кінця, не додзвонилися цим людям, які прийдуть вакцинуватися 80+, а ми вирішили, що ми будемо поступово це відкривати, а в нас дала збій система – ми не змогли відвантажити вакцину. Там купа всякого абсурду», – розповів він.

Читайте також: Лікарі, що працювали з хворими на коронавірус, отримають додаткові бали на атестації

Теоретично в Україні можуть запровадити штрафи для батьків, чиї невакциновані діти відвідують школу, але навряд чи таке рішення ухвалять. Причина у тому, що є досить велика група людей, які проти вакцинації взагалі. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов підтвердив, що відсторонення дітей без щеплень від навчання – законне.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Львівській (820), Харківській (664), Одеській (658), Дніпропетровській (647) та Житомирській (567) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 820 осіб (905 – напередодні). Разом 101 876. В Україні коронавірус виявили у 8 346 осіб (11 932 за попередню добу). Загальна кількість 1 652 409 пацієнтів.

Читайте такожЧому Андрій Садовий не вакцинується від Covid-19

Паспорт вакцинації. Єврокомісар Т’єрі Бретон, відповідальний за вакцини, представив майбутній європейський сертифікат здоров’я (паспорт вакцинації), який діятиме з 15 червня. Документ міститиме дату народження, номер паспорта, тип вакцини, якщо людина робила щеплення, і чи хворіла людина на коронавірус та наявність антитіл. Єврокомісар запевнив, що використання паспорту залишатиметься «добровільним». Для тих, хто не хоче бути вакцинованим, розглядається варіант масового розгортання швидких тестів, результати яких – негативні – будуть необхідні, наприклад, щоб сісти в літак або відвідати подію.

У США адміністрація президента і приватні компанії разом працюють над розробкою свого «паспорта вакцинації» від коронавірусу.

В ЮНІСЕФ очікують, що Індія у травні поновить експорт вакцини AstraZeneca (CoviShield) проти коронавірусу, яка виготовляється Індійським інститутом сироватки. Рішення про зупинку експорту пов’язане із зростанням заражень в країні та задоволенням внутрішнього попиту.

Читайте також: У госпіталі у Винниках можуть розгорнути додаткові 200 Сovid-ліжок

Натомість президент Зеленський заявив, що висловлювання окремих українських політиків «сильно заважають» перегляду індійським урядом рішення щодо обмеження на експорт вакцини CoviShield.

Російський бізнес на Львівщині. У Стрию планують збудувати завод з виробництва бетону на 150 робочих місць. Відповідний меморандум про співпрацю з гендиректором ТОВ «Аерок» Дмитром Рудченком підписав міський голова Стрия Олег Канівець. «Компанія має чудову репутацію і завжди успішно співпрацює з місцевими органами місцевого самоврядування», – додали у Стрийській міськраді. Однак, за даними YouControl, кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Аерок» є російська компанія «Группа ЛСР» із місцем реєстрації у Санкт-Петербурзі. Гендиректором її є російський мільярдер Молчанов.

Заблокований Суецький канал. Понад три сотні суден стоять в очікуванні проходу через Суецький канал, заблокований контейнеровозом Ever Given. Спроби зрушити контейнеровоз із місця продовжилися – у роботах беруть участь потужні буксири, а також судна з дренажним обладнанням. Витягнуто вже 20 тис. тонн ґрунту, із самого контейнеровоза за борт спущено 9 тисяч тонн баластної води, проте поки що зусилля не мають успіху. 

Читайте також: Коли у районах Львова з’являться садівники

Реставрація – Унікальний вітражний купол. На пам’ятки архітектури, які тепер входять у Львівську ОТГ виділити лише 500 тисяч гривень. Відповідне рішення минулого тижня ухвалили депутати ЛМР. Як зазначила у коментарі Тvoemisto.tv очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, це вкрай мало і якісь роботи починати складно.

У Львові, на вулиці Левицького, 26 відреставрували та повернули на своє місце унікальний вітражний купол. Цікавинкою його розміщення є те, що це стеля над холом першого поверху та підлога квартири другого поверху. Меценатами всіх реставраційних робіт були власники горішньої квартири.

Гарного вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!