Коли Львівщина може вийти з «червоної» зони та як святкували Великдень 100 років тому. Головне за добу

1722 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Hedgehog Digital for unsplash

Фото: Hedgehog Digital for unsplash

Великдень 100 років тому. Особливу роль перед світлим святом Великодня відігравав підготовчий період, коли треба поприбирати в оселі, на подвір’ї та довколишній території. Особливо строго 100 років тому дотримувались посту. Від того і свято відчувалося більш глибоким і повноцінним. Тvoemisto.tv дізналося, як на Львівщині готувалися до Великодня і відзначали це свято 100 років тому, яких традицій дотримувались та які з них збереглися дотепер.

Читайте також: Львів’ян просять допомогти зібрати Великодні гостинці для українських воїнів

Covid-19 – Головне. Карантинні обмеження для протидії поширенню Covid-19 та режим надзвичайної ситуації в Україні можуть продовжити і після 30 червня.

Учора Україна отримала понад 367 200 доз Covid-вакцини AstraZeneca-SKBio виробництва Південної Кореї в межах глобальної ініціативи COVAX.

Сезонні працівники з України, які на легальних підставах приїжджатимуть на роботу до Польщі, матимуть змогу вакцинуватися проти коронавірусу, про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я країни.

Читайте такожНе тільки весело, а й безпечно. МОЗ дало рекомендації святкування Великодня

Захворювання на коронавірус найважче переносять люди із цукровим діабетом. Більше того, найбільше смертей серед ковідних пацієнтів саме із цією хворобою. Тому важливою для людей з цим хронічним захворюванням є вакцинація.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Дніпропетровській (1 268), Києві (1 027), Харківській (964), Одеській (841) та Київській (815) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 747 осіб (926 – напередодні). Разом 126 843. В Україні коронавірус виявили у 12 711 осіб (14 277 за попередню добу). Загальна кількість 2 017 341 пацієнтів.

Читайте такожЛьвів’ян кличуть на міське прибирання до Великодня

«Червона» зона  Чергові послаблення. Львівщина може вийти з «червоної» зони при збереженні позитивної динаміки основних показників щодо госпіталізацій та кількості пацієнтів, які потребують кисню. Як заявив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, в області спостерігають зменшення кількості госпіталізованих: менше 60 осіб на 100 тис. населення. Але попри те, стан вже госпіталізованих пацієнтів залишається важким.

Із 4 травня у Львові мають намір відновити роботу позашкілля. Рішення про можливість послаблення карантинних обмежень розглянули на засіданні міського штабу з протидії коронавірусу.

Тюрма на Лонцького – Монумент слави – Громадські простори. У Львові внаслідок пожежі, що трапилася на вул. Степана Бандери, значних збитків зазнав музей «Тюрма на Лонцького»: понищена проводка, опалення, невідкладною є реставрація, оскільки найцінніший експонат музею – це сама споруда тюрми. Як повідомив ексочільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, необхідна допомога у відновленні унікальної пам’ятки історії.

Читайте такожУ Львові оголосили тендер для підготовки проєкту з будівництва паркінгу на площі Петрушевича

Під час демонтажу скульптурних елементів барельєфу Монументу слави виявили, що бронзове покриття лише зверху пам’ятника, а під ним все залите бетоном. Як повідомив представник підрядної організації, яка займається демонтажем, Василь Луць, важливо зняти всі елементи без пошкоджень, щоб зберегти його для майбутніх поколінь.

У Львові планують роботи із відновлення озера на вулиці Панча, території біля Бернардинського дворика, а також площ Коліївщини та Галицької. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про п’ять громадських просторів, які ще цього року кардинально зміняться.

Читайте такожПідскочив тиск на уроці. У Львові у 12-річної дівчинки виявили вроджену ваду

Агресія РФ. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху погодився стати посередником у перемовинах між Україною та РФ з приводу деескалації конфлікту.

Україна закликала своїх міжнародних партнерів продовжувати уважно стежити за ситуацією і вживати дієвих заходів щодо стримування РФ після оголошення Міноборони РФ про відведення військ від українських кордонів.

За інформацією розвідки, найближчими днями російсько-окупаційні війська запланували провокації проти України, в тому числі й теракт на Великдень в одній із церков Московського патріархату.

Читайте також: Студент Львівської духовної семінарії реставрує унікальні історичні фото УГКЦ

Улюблена черемша. На ятках із зеленню у Львові вже почала з’являтись улюблена багатьма черемша. Салати із цієї рослини підживлюють нас першими природними вітамінами навесні. Та чи знаєте ви, що черемша належить до рідкісних червонокнижних рослин? Заступниця завідувача відділу природної трав’яної флори Ботанічного саду Львівського університету Марія Надрага – про те, чому вживати можна лише черемшу, вирощену у домашніх умовах.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!