Львівщина виходить із «червоної» зони та коли в Україну привезуть Благодатний вогонь. Головне за добу

2312 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Carl Jorgensen for unsplash

Фото: Carl Jorgensen for unsplash

Послаблення карантину. Від нині Львівська область переходить із «червоної» до «жовтої» зони епідемічної небезпеки. Таке рішення було прийнято у неділю на позачерговому засіданні Держкомісії з ТЕБ і НС. Львівщина була віднесена до «червоної» зони ще 25 березня.

Читайте також: Кабмін не змінюватиме модель карантину на травневі свята

У зв'язку з цим, учні шкіл Львівської області повертаються до очного навчання. Йдеться не лише про 1-4 класи, а й усіх решта. Як зазначив Тvoemisto.tv директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска, cкільки шкіл і які саме навчатимуться за змішаною формою, стане відомо у понеділок-вівторок.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Дніпропетровській (676), Одеській (397), Миколаївській (375), Харківській (313) та Львівській (311) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 311 осіб (294 – напередодні). Разом 127 448. В Україні коронавірус виявили у 5 062 осіб (7 930 за попередню добу). Загальна кількість 2 030 333 пацієнтів.

Читайте також: Як малорухливий спосіб життя впливає на ризики важкої форми Covid-19. Дослідження

Covid-19 – Головне. Оператори мобільного зв’язку Vodafone Ukraine, Kyivstar та lifecell надали безкоштовний доступ до інтернету та здійснення голосових дзвінків медикам та координаторам, залученим до імунізації проти гострої респіраторної хвороби Covid-19.

Болгарія відкриває свої кордони для іноземних туристів з 1 травня, однак за умови показати один з трьох обов’язкових документів для в’їзду. Туристам необхідно буде мати сертифікат про вакцинацію від коронавірусу, негативний ПЛР або тест на антиген, або документ про те, що людина перехворіла на Covid-19. 

Агресія РФ. У Міноборони США наголошують, що поки зарано оцінювати заяви Москви про початок відведення російських військ від кордонів з Україною. Також представник Пентагон Джон Кірбі повторив заклики Вашингтона на адресу РФ припинити провокації та поважати територіальний суверенітет України.

Читайте також: Укрзалізниця призначила додаткові поїзди через Львів на період Великодніх свят

Київ звернувся до Німеччини з проханням про постачання оборонних озброєнь для захисту свого узбережжя на тлі зростання напруженості на кордоні з РФ. Однак міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, який представляє соціал-демократів, негативно поставився до цього. Водночас міністерка оборони Аннеґрет Крамп-Карренбауер, яка належить до ХДС, готова піти на зустріч потребам України.

Геноцид вірмен. Президент США Джо Байден визнав масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом. Байден підкреслив, що США це роблять не заради звинувачення когось, а заради запобігання подібних подій.

Читайте також: Як у Львові виглядає Полтва під землею. Фото, відео

Заблоковані канали Козака. Сервіс YouTube заблокував для переглядів в Україні канали 112, Newsone і ZIK. При спробі переглянути контент «112 Україна» YouTube видавав повідомлення «Відео недоступне...». На ютуб-каналі Newsone йде трансляція іншого каналу – «Перший незалежний». А на ZIK – плашка «Цей канал недоступний у вашій країні».

Переможці «Оскару». 93-а церемонія вручення призів американської кіноакадемії «Оскар» визначила найкращі фільми 2020 року.  В номінації Найкращий фільм перемогла стрічка «Земля кочівників» (Nomadland). Найкраща акторка – нагороду отримала Френсіс МакДорманд за фільм «Земля кочівників».

Найкращий актор – Ентоні Гопкінс за фільм «Батько» (The Father»). У цій стрічці йдеться не просто про стосунки батька з донькою та про деменцію як наслідок старості, а про жах самотності.

Читайте такожВід Леніна до Вербної неділі, або Як доторкнутись до сакрального у Львові

Найкраща акторка другого плану – Юн Ю Чжун з фільмом «Мінарі» (Minari). Стрічка розповідає про сім’ю іммігрантів з Південної Кореї, які намагалися перебратися в сільські райони США у 1980-х роках.

Найкращий актор другого плану – актор Даніель Калуя за фільм «Юда і Чорний Месія» (Judas and the Black Messiah). Пісня Fight For You з цієї стрічки перемогла в номінації Найкращий саундтрек.

Унівська Лавра - Благодатний вогонь. Дерев’яний храм блаженних Климентія і Леонтія в Унівській Лаврі, що на Львівщині, повністю відреставрували. Рестраврацію храму розпочали ще у листопаді 2020 р. і тривала вона до 23 квітня цього року. Відновлювали храм майстри зі Славського, Львова та Яворівщини, зі села Щеплоти, які прибили понад 30 тис. штук гонту та відновили стіни церкви.

Читайте також: Львівський лірник презентував автентичну веснянку напередодні Великодня. Відео

Предстоятель ПЦУ Епіфаній повідомив, що для того, щоб отримати Благодатний вогонь цього року, не будуть замовляти чартерного літака. Його привезуть компанії, які будуть звершувати якісь перельоти в цей час. «Можливо, не в той час, коли ми бажали, ввечері, відразу за декілька годин. Це може бути і вранці вже в неділю, але обов’язково ми це світло отримаємо», – сказав він.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!