Чи є у нас уже індійський штам Covid-19 та куди поїхати на відпочинок на вихідних. Головне за добу

1598 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Marina Grynykha for unsplash

Фото: Marina Grynykha for unsplash

Чи вітати старше покоління 9 травня. Чи варто вітати ветеранів зі святом? Держава має подбати про їхній захист, а ми маємо памятати про усіх – і живих, і загиблих. Водночас треба приділяти увагу тому, аби совєтські уявлення, що домінують в старшого покоління, не відтворювалися у молодшому. Історик, колишній очільник Інституту Національної пам’яті Володимир В’ятрович про те, що сьогодні для українців означають дати 8 і 9 травня і про позицію держави у цьому питанні. Більше – тут.

Читайте також: Львів'ян закликають ділитися родинними історіями про Другу світову війну

Covid-19 – Головне. Державна комісія з ТЕБ і НС перевела Сумську область з червоної до жовтої зони епідемічної небезпеки поширення коронавірусу. Це був останній «червоний» регіон в Україні.

Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що Україна вийшла з третьої хвилі пандемії коронавірусу. За його словами, вона забрала найбільше життів проти перших двох. «Усвідомлювали, що нам може не вистачити кисню, щоб забезпечити всю країну. Потужності на Львівському хімічному заводі не витримували та в якийсь момент частина виробничих потужностей зупинилась. Проте за ніч вдалося їх відновити. Ми весь тиждень у цілодобовому режимі розподіляли кисень по медзакладах», – розповів глава МОЗ.

Читайте також: Лікарі медцентру у Львові збирають кошти для онкохворих діток. Як допомогти

Міністр також попередив, що індійський штам коронавірусу Covid-19 скоро прийде в Україну, оскільки він уже є в Чехії, Румунії та Польщі. За його словами, він досить важкий та агресивний. «Сильна інтоксикація, і цей штам вражає молоде населення, що дуже неприємно», – зазначив Степанов.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (753), Дніпропетровській (668), Харківській (623), Донецькій (569) та Львівській (478) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 256 осіб (256 – напередодні). Разом 131 314. В Україні коронавірус виявили у 8 710 осіб (8 404 за попередню добу). Загальна кількість 2 114 138 пацієнтів.

Читайте такожЛицарі і святий Ян. Біля Львова на знакових пам'ятках піднімуть прапор Європи

Вакцинація. Протягом травня українці будуть отримувати щеплення другими дозами вакцин проти Covid-19. Зокрема, у CoviShield, яким почали щеплювати 24 лютого, інтервал між першим і другим щепленням становить 12 тижнів, тому друге щеплення має початися 19 травня. Вакциною CoronaVac розпочали щеплення 13 квітня, інтервал – 28 дні, тому друге щеплення має початися 11 травня. І вакциною Pfizer розпочали 18 квітня, інтервал три тижні – 21 день, тому друге щеплення – 9 травня.

Наявність декларації із сімейним лікарем не є обов’язковою умовою для вакцинації проти Covid-19. Пацієнти можуть самостійно звертатися за отриманням вакцини. Єдина умова – під час щеплення людині необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу.

Читайте такожЛицарі і святий Ян. Біля Львова на знакових пам'ятках піднімуть прапор Європи

Останній дзвоник. Навчальний рік у школярів Львова та області завершиться по-різному. В одних учнів це буде звично наприкінці травня, проте в інших – у червні. Усе залежить від того, скільки канікул вони використовували упродовж року. Про це Тvoemisto.tv повідомив директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска.

Зброя від СШАСанкції проти облгазів. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що прохання України надати їй системи протиповітряної оборони та антиснайперські технології, а також розмістити тут ракетні комплекси Patriot, на стадії активного розгляду.

РНБО може запровадити санкції проти облгазів олігарха Дмитра Фірташа через борг на майже 10 млрд грн перед Оператором ГТС за відібраний і не оплачений газ з ГТС.

Читайте також: У Львові знову розглядатимуть проєкт канатної дороги на Високий замок. Що змінилося

Продають виправну колонію. Фонд держмайна виставив на продаж Львівську виправну колонію №48, яка була заморожена ще наприкінці 2017 року і з 2018 року не функціонує. Об’єкт іде на приватизацію двома лотами: майно за адресою вул. Хуторівка, 2 (більше 10 га) продають за 132,6 млн гривень (стартова ціна), а майно за адресою вул. Хуторівка, 4 (близько 3 га) – за 3,4 млн гривень (стартова ціна).

Квіти біля Золочівського замку – Пікнік просто неба. Біля Золочівського замку можна побачити кипарисовик Лавсона, тиси, рододендрони, вейгелу, азалію і магнолію, багряник японський, самшит, гліцинію, троянди, тюльпани, півонії, іриси і хризантеми. Старанно підібрані рослини, вода і камінь гармонійно доповнюють архітектурний ансамбль.

Читайте також: Львівські синоптики знову прогнозують сильні заморозки

Також Tvoemisto.tv розповідає про низку фермерських господарств поблизу Львова, куди можна поїхати на екскурсії, майстер-класи або просто на пікнік просто неба. А це – сироварня «Гарбузовий рай», родинна ферма «Західний равлик», сімейне господарство Cozy Farm та ферма «двох Катерин» у мальовничій Тухлі. А ще ФайнаВerry, яку провадить колишній боєць АТО.

Попереду три вихідних і можна обрати собі те, що до душі. Тільки вдягайтеся тепліше. Гарного Вам відпочинку!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!