Чому трапилась масштабна пожежа на Виговського та чим небезпечний індійський штам Covid-19. Головне

2631 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Karl Fredrickson for unsplash

Фото: Karl Fredrickson for unsplash

Пожежа на Виговського, 1. Масштабна пожежа сталася у Львові на вулиці Виговського,1. Вогонь з квартири поширився з 2-го по 10-й поверхи і дійшов до даху. Під’їзд та ліфт будинку потребуватимуть капітального ремонту. Пізніше стало відомо, що причиною загорання у квартирі була зарядка електровелосипеда. Про небезпеку використання саморобних велосипедів та самокатів і правила їх експлуатації розповіли Tvoemisto.tv у Головному управлінні ДСНС у Львівській області. За словами рятувальників, раніше на Львівщині не було випадків загорання таких приладів. Більше – тут.

Читайте також: СБУ викрила шахраїв, які продавали підроблену вакцину від коронавірусу

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов попередив про загрозу нової хвилі епідемії Covid-19 в Україні – четвертої та поширення індійського штаму коронавірусу в країні. За його словами, цей штам є ще небезпечнішим та агресивнішим за південноафриканський та британський. Він характеризується ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. Також є випадки сліпоти та мікромікозу – некротичних уражень слизових оболонок носа та горла. Індійський штам коронавірусу вже зафіксували у Польщі, Румунії, інших країнах Європи.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (627), Рівненській (471), Полтавській (380), Донецькій (356) та Харківській (345) областях.

Читайте такожУ Львові відкрили центр родини, де допомагатимуть узалежненим та їх сім’ям

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 136 осіб (50 – напередодні). Разом 132 046. В Україні коронавірус виявили у 4 538 осіб (2 208 за попередню добу). Загальна кількість 2 129 073 пацієнтів.

Медиків об’єднують – Декларації із сімейними лікарями. У Львові до кінця року планують створити три медичні об’єднання. Зокрема, це буде об’єднання, яке надаватиме невідкладну, планову та гінекологічну допомогу. За словами мера Львова Садового, йдеться про об’єднання лікарень, а поліклініки та сімейні лікарі працюватимуть надалі без змін.

Пацієнти можуть підписувати декларації із сімейними лікарями, які працюють не лише в комунальних, а й у приватних закладах. Та часом львів’яни, які мають угоду із «недержавним» лікарем, стикаються з проблемами під час обстежень за скеруванням у міські лікарні. Про те, чому так не повинно бути, і як реагувати на безпідставну відмову у наданні послуги – сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Хочуть назвати Юрієм. У лікарні на Орлика розповіли про стан малюка, якого залишили у «Вікні життя»

Підозри Медведчуку і Козаку. Генеральний прокурор Венедіктова підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії ОПЗЖ Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Козаку. Кума Путіна підозрюють у діяльності, спрямованій на підрив економічної безпеки України. У 2012 році Медведчук отримав дозвіл для ТОВ «Нові проекти» на розробку родовища «Глибока» в Чорному морі. У 2015 Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації цього підприємства і видобутку корисних копалин.

Читайте такожПоліція затримала матір дівчинки, яка випала з вікна квартири у Львові

Крім цього Медведчука та його колегу Козака підозрюють у державній зраді. Зокрема, вони передали РФ інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

За словами голови СБУ Баканова, нардеп Козак в РФ, а голова політради ОПЗЖ Медведчук – переховується в Україні. Пізніше однопартієць Медведчука Кузьмін заявив, що той обов’язково з’явиться до слідчих.

Новий правопис знову в законі. Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправною постанову уряду про нову редакцію українського правопису. Нову редакцію розробила Українська національна комісія з питань правопису.

Читайте такожЛьвів’ян просять здати кров для 28-річного чоловіка із лімфомою Ходжкіна

Пам'ятник молодшому Моцарту – Озеро Стосика – Алея сакур. У Львові на площі Євгена Маланюка планують встановити алегоричну скульптуру композитору Францу Ксаверу Моцарту з нагоди 230-річчя від дня його народження. Виконком ЛМР ухвалив відповідне рішення 29 квітня. Утім, ескіз пам’ятника викликав бурхливу дискусію в соцмережах. Своїми думками про скульптуру ділиться і доктор мистецтвознавства, член міжнародної асоціації критиків мистецтва АІСА Орест Голубець.

Комісія землекористування та агломерації Львівської міської ради погодила проєкт ухвали «Про визначення водойми «Озеро Стосика» на вулиці Замарстинівській водним об’єктом загального користування та зміну виду використання земельної ділянки». Це дозволить повернути унікальну водойму громаді.

Читайте також: Яким буде Leopolis Jazz Fest 2021 цього року. У Львові пройде пресконференція

У Львові на Сихові біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці розквітла алея сакур. Дерева містові у 2017 році подарувало посольство Японії. Але сакури довелося досаджувати, через те, що подаровані пошкодили вандали.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!