Чому в області закриють близько 30 шкіл та коли і на яких умовах пройде Leopolis Jazz Fest. Головне

1349 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Keren Fedida for unsplash

Фото: Keren Fedida for unsplash

День медичної сестри. Учора, 12 травня, в усьому світі відзначали День медичної сестри. Саме медсестри проводять найбільше часу біля ліжка хворого, дбають про пацієнтів, заспокоюють та підтримують їх. Тvoemisto.tv вшановує цю працю та розповідає історії трьох медсестер із різних відділень Львівської обласної лікарні.

Зокрема, Марія Сидорак опікується пацієнтами у Covid-відділенні. Тереза Кіях працює у відділенні інтенсивної терапії. Іванна Фуртак – медсестра у дитячій реанімації. Усі вони мають досвід роботи кілька десятків років. Більше – тут.

Читайте також: Skyup відмовився літати зі Львова у Мюнхен, Амстердам та Прагу

Covid-19 – Головне. Міністерство охорони здоров’я оновило карантинні зони – усі регіони «жовті», окрім «помаранчевих» Миколаївської та Черкаської областей.

Прем’єр Шмигаль повідомив, що охочих отримати щеплення від коронавірусу, які записувалися у електронну чергу через застосунок «Дія», почнуть на ці вихідні, 15-16 травня. Пізніше цю заяву спростував головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (726), Харківській (635), Донецькій (587), Дніпропетровській (553) та Рівненській (459) областях.

Читайте також: Львівські медики прооперували майстра спорту з важкої атлетики

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 259 осіб (136 – напередодні). Разом 132 305. В Україні коронавірус виявили у 6 813 осіб (4 538 за попередню добу). Загальна кількість 2 135 886 пацієнтів.

Підозра Медведчуку. Кум Путіна голова політради ОПЗЖ Медведчук таки прибув до Офісу генпрокурора. Він сказав, що з’явився зараз, бо 11 травня перебував на відпочинку у сусідній області. За кілька годин він вийшов із ОГП, заявивши, що законно підозру йому не вручили. Натомість в Офісі генпрокурора повідомили, що Медведчук отримав і підозру, і клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Продають ювелірний завод. Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Львівський державний ювелірний завод», що на вулиці Академіка Підстригача, 2, включили у Перелік об’єктів, які підлягають приватизації у 2021 році.

Читайте також: У Львові суд вкотре визнав незаконним будівництво у парку «Знесіння»

Пам’ятник Бандері. Одного зі студентів, які облили червоною фарбою пам’ятник Степанові Бандері на початку року у Львові засудили до чотирьох років ув’язнення, однак звільнили від покарання з іспитовим терміном. Поліція уже знайшла замовника злочину і проти нього ведеться окреме розслідування.

Агресія РФ. Держсекретар США Блінкен у телефонній розмові з главою МЗС РФ Лавровим заявив про захист громадян і національних інтересів у відповідь на зловмисні дії Росії, які завдають шкоди США та їхнім союзникам.

Читайте також: Зеленський підписав закони про пільгове розмитнення «євроблях». Що це означатиме

Головнокомандувач Збройних сил України Хомчак і командувач Об’єднаних сил ЗС України Наєв запевняють, що Збройні сили України готові відбивати атаку з боку РФ в разі ескалації конфлікту.

У свою чергу, міністр оборони Андрій Таран заявив, що Україні вдасться відновити спроможності військово-морських сил протягом двох-трьох років. Цього року ВМС отримають перший комплект турецького безпілотного комплексу Bayraktar для використання у Чорному і Азовському морях.

Закриття шкіл. З 1 вересня на Львівщині свою роботу припинять близько 30 шкіл. Насамперед це стосується тих шкіл, де навчається від 5 до 25 учнів. Як зазначив Тvoemisto.tv  директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска, закриття вимушене, адже ті школи, де є менше 25 учнів, держава не фінансує. В яких саме громадах школи припинять своє функціонування, точно невідомо. Рішення будуть приймати сесії місцевих рад.

Читайте також: Учні львівської школи пошили рекордну кількість екоторбинок. Фото

Площа Коліївщини – Унікальні двері. У Львові під час розкопок на площі Коліївщини археологи виявили фрагмент оборонного муру, який був збудований ще у XIV столітті. Його товщина сягає двох метрів.

В історичному центрі Львова реставратори відновили дерев’яні двері будинку на вулиці Захарієвича, 2. Це – дубові двері, які були дуже знищені: раніше вони зазнали невдалого ремонту, де використали ДСП-плиту.

А у будинку на вулиці Степана Бандери львів’яни власними силами відновили внутрішні двері-ковбойки в під’їзді. До цього долучилися мешканці шести квартир.

Читайте також: Які дерева у Львові висадили цієї весни. Інфографіка

Leopolis Jazz Fest. Першою великою концертною подією, яка пройде в Україні з початку пандемії, стане Leopolis Jazz Fest. Почути джазову музику цього року можна буде з 24 до 28 червня. Як зазначила виконавча директорка Leopolis Jazz Fest Наталія Горбачевська, кількість гостей у партері та пікнікових зонах зменшать удвічі. Для гостей фестивалю впровадять масове тестування. У пікнікові зони вхід організують за попередньою реєстрацією за символічну вартість для контролю кількості людей.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!