Скасували новий правопис та чому закриття магазину посуду у Львові є знаковим. Головне за 28 січня

2260 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Maxim Tolchinskiy for unsplash

Фото: Maxim Tolchinskiy for unsplash

Covid-19 – Головне. У Центрі легеневого здоров’я, що на вул. Зеленій, витягнули із важкого стану пацієнта. У чоловіка були два приступи, ураження легень, що показало КТ, гарячка. У Центрі зараз лікують 115 пацієнтів із коронавірусною інфекцією. 

Читайте також: 2023 рік чи пізніше. Версії світових аналітиків та уряду про терміни вакцинації в Україні

У Польщі спростили умови згоди на роботу і процедуру працевлаштування для медиків, зокрема стоматологів, медсестер, акушерок, працівників швидкої допомоги, які здобули кваліфікацію в країнах, що не входять до ЄС. Приводом для нововведення стала нестача медиків та пандемія Covid-19.

Вакцина проти Covid-19 від компанії Novavax успішно пройшла фінальну стадію клінічних випробувань у Великій Бритнаії та показала ефективність на 89,3%. Раніше повідомлялось, що закупівлю саме цієї вакцини зірвали у Міністерстві охорони здоров’я України.

Можливо, скоро ви побачите на вулицях людей, які носять дві маски одразу. Не дивуйтесь. Ці люди напевно дотримуватимуться порад дослідників з Політехнічного університету Вірджинії. Вчені виявили, що якщо вдягнути звичайну хірургічну маску, а поверх неї ще просту з тканини, то можна вберегтися від 90% інфекційних частинок коронавірусу.

Читайте також: Помер ексначальник поліції Львівщини Василь Пісний

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 454 осіб (221 – напередодні). Разом 70 245. Одужало – 59 448 (+ 754), померло – 2 059 (+ 6).

В Україні Covid-19 виявлено у 5 579 осіб (3 726 за попередню добу). Загальна кількість 1 206 412 пацієнтів. Одужало – 992 031 (+ 11 946), померло – 22 351 особи (+ 149).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 127 472 (+ 396), Одеська – 80 787 (+ 171), Харківська 77 222 (+ 313) та Львівська області – 70 245 (+ 454).

Найбільше підтверджених випадків за добу на Львівщині (454), у Києві (396), Харківській (313), Миколаївській (308) та Дніпропетровській (296) областях.

Читайте також: На львівському полігоні через наїзд транспортера-тягача загинув військовий

Бюро економічної безпеки – СБУ. Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 3087-д «Про Бюро економічної безпеки», який буде єдиним правоохоронним органом, що розслідуватиме економічні злочини. Зі створенням БЕБ зникне не лише податкова міліція, але й економічні підрозділи в Нацполіції та СБУ.

Рада також ухвалила в першому читанні нову редакцію закону про Службу безпеки України. Реформа, у разі остаточного схвалення, передбачає перетворення СБУ з правоохоронного на контррозвідувальний орган. Відомство позбудеться повноважень в сфері економіки та боротьби з корупцією.

Читайте також: Ґречні водії-порушники. Як у Львові пройшов перший виїзний рейд «Зупини Лося»

Український правопис. Кабмін міністрів оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва, що скасував постанову уряду, якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису». Його було скасовано за позовом учениці 7 класу з Херсону, яку представляє адвокат Ільченко, та ГО «Правова держава», яку очолює адвокат Кравець. Кравець фігурує на плівках із кабінету голови ОАСК Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк.

США  ПАРЄ  РФ. США нічого не вимагають та не радять робити президенту Зеленському та монобільшості щодо санкцій, накладених на нардепа Дубінського, однак вони вважають, що його слід притягнути до відповідальності. Раніше відомий відеосервіс YouTube видалив канал Дубінського.

Читайте також: Після трагедії у Харкові на Львівщині шукають необліковані будинки для літніх людей

Парламентська асамблея ради Європи схвалила резолюцію про підтвердження повноважень російської делегації, не запроваджуючи проти неї обмежень через дії, що суперечать принципам Ради Європи.

Куди зникає дух Львова. Магазин посуду на вул. Краківській, 5 працював у самому центрі Львова чверть століття. Але із лютого він зачиняється.

Твоє місто дізналось, чому крамниця, що стала знаковою для середмістя, припиняє роботу і що буде замість неї. А також, як нове законодавство про оренду комунального майна може змінити дух і обличчя Львова.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!