Хто збив Boeing 777 рейсу МН17: новини перших судових засідань в Гаазі. Відео

12917 1
Четверо підозрюваних перебувають на свободі, хоч і оголошені у міжнародний розшук.

Їх підозрюють у вбивстві 298 людей, а вони в прекрасних умовах живуть в Росії. Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про збиття літака над окупованим Донбасом Боїнгу рейсу МН17.

У 2014 році пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердаму до Куала-Лумпура був збитий ракетою з російського «Бука». Усі пасажири та члени екіпажу – загинули.

Майже двісті загиблих – громадяни Нідерландів. Саме тому ця країна курувала розслідування катастрофи та проводить судовий процес.

«Багато людей давно чекали на цей день. Ця трагічна втрата стількох життів торкнулася багатьох людей у всьому світі» - такими словами розпочав засідання головуючий суддя Гендрік Стеенгойс.

Імена загиблих прокурор зачитувала майже 20 хвилин. Наступного дня ще один прокурор повідомив, що розслідувачі зібрали всі необідні докази того, що літак збили за допомогою ракетної установки БУК і причетна до цього Росія. Вони опитували свідків, перехоплювали телефонні розмови та проводили багато експертиз фото і відео з місця події. Також у слідства є свідок, який бачив, як з російського Бука запускали ракету.

Серед підозрюваних троє росіян: Ігор Гіркін, так званий «ексміністр оборони» угруповання «ДНР», Сергій Дубинський - голова так званого «ГРУ ДНР» та його заступник Олег Пулатов. Також судитимуть ще одного денеерівця Леоніда Харченка.

Жоден з них не прибув на засідання. Зате один з них найняв адвокатів.

Вважається, що четверо фігурантів наразі в Росії. А фото у соцмережі свідчить, що один з них відпочиває на лайнері в окупованому Криму. Нікого з них не заарештували, хоч вони і в міжнародному розшуку.

Їм загрожує довічне ув’язнення, але притягнути до відповідальності буде не просто – Росія заперечує причетність до трагедії.

Судові засідання триватимуть 25 тижнів, в тому числі і наступного року. Коли буде винесено вирок, зараз ніхто не може спрогнозувати.

Прокурори у справі припускають, що розгляд можуть затягувати. Найняті колишнім денеерівцем адвокати якраз для того й потрібні, щоб розгляд справи тривав якомога довше. А також дати можливість Росії маніпулювати у медіа матеріалами слідства.

Ми будемо слідкувати за онлайн-трансляціями засідань. Дивіться «Твоє місто».


Читайте також:
11 Березня, 2020 11:10
123 у вас в тексті "необідні докази". виправте
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!