Із наступного року сімейним лікарям підвищать зарплату за кожного пацієнта

2433 0
Наразі в Україні з сімейними лікарями укладено більше 31 млн декларацій.
Фото: freepik

Фото: freepik

Міністерство охорони здоров’я України у межах бюджетного процесу ініціювало збільшення у наступному році виплат сімейним лікарям за кожну укладену з пацієнтом декларацію з нинішніх 600 грн до 710 грн. Про це під час брифінгу сьогодні, 22 вересня, повідомив міністр Маским Степанов.

«Ми підвищили тариф. Він не підвищувався два роки і з врахування індексу інфляції, коефіцієнтів ми його підвищили. Це така базова ставка, але він може змінюватися», – каже він.

Так, оплата роботи сімейного лікаря залежатиме від коефіцієнтів.

«Окрім кількості, пацієнти у сімейного лікаря різні. Це можуть бути люди з більшості з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом. Або сімейний лікар працює в гірських районах. Всі ці обставини, нюанси ми закладали в фінансування за первинну допомогу через відповідні коефіцієнти», – додав він.

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

Також якість первинної медичної допомоги сімейними лікарями визначатимуть через коефіцієнти. У МОЗ є чіткі критерії, що має робити сімейний лікар, в тому числі, коли йдеться про питання імунізації.

«Лікар повинен проводити імунізацію серед пацієнтів, з якими у нього укладено договір. Ми заклали додаткову суму грошей за ведення пацієнтів на амбулаторному рівні хворих на туберкульоз», – зазначив Степанов.

Загалом, за пропозицією МОЗ, на такі цілі у держбюджет-2021 необхідно закласти 23,5 млрд грн. При цьому розмір виплат сімейним лікарям буде залежати від певних коефіцієнтів. МОЗ також заклало в бюджет додаткову суму за ведення в амбулаторних умовах хворих на туберкульоз. Наразі в Україні з сімейними лікарями укладено більше 31 млн декларацій.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я у бюджеті на 2021 рік заклали підвищення зарплат лікарям екстреної медичної допомоги до 22 тис. гривень, а водіям – не менше 12 тисяч. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!