Із початку карантину безробітними стали понад пів мільйона українців. Кого шукають роботодавці

1702 0
Найбільш суттєве зростання кількості безробітних спостерігалося в Київській, Одеській, Закарпатській, Львівській областях та м. Києві .
Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

Від початку карантину, тобто з 12 березня, по 9 жовтня статус безробітного отримали 525 тисячі людей – у Центрі зайнтості цей показник оцінюють як на 53% вищий, ніж за такий самий період торік. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Державний центр зайнятості.

За даними центру, цей показник на 159 тисяч – тобто на 59% – перевищує дані на цю ж дату 2019 року. Загалом в Україні станом на 12 жовтня офіційно зареєстрували 427 тисяч безробітних.

Читайте також: Вижити в час карантину. Як допомагають бізнесу і наскільки це ефективно

«Найбільш суттєве зростання кількості безробітних спостерігалося в Київській, Одеській, Закарпатській, Львівській областях та м. Києві (в 1,8–2,8 раза). При цьому в Луганській, Сумській, Дніпропетровській, Черкаській та Вінницькій областях кількість безробітних зросла на 32–38%», – зазначають у центрі.

В базі державної служби зайнятості станом на 12 жовтня зареєстровані 67 тисяч вакансій – на 34% менше, ніж на цю ж дату торік. І на одну вакансію претендує шестеро безробітних (на відповідну дату минулого року – 3 особи).

Читайте також: Бізнес попереджає, що наслідки зупинки економіки можуть бути гірші за пандемію

Роботодавці найбільше подавали вакансії за такими спеціальностями:

  • кваліфіковані робітники з інструментом (швачка, електромонтер, електрогазозварник, слюсар-ремонтник, пекар, маляр)
  • робітники обслуговування, експлуатації устаткування та машин (водій, оператор, машиніст котельної, водій тролейбуса, водій трамвая)
  • працівники гадузі торгівлі і послуг (продавець, кухар, охоронник, помічник вихователя, офіціант, бармен)
  • професіонали (вчитель, вихователь, викладач закладу вищої освіти, педагог-організатор, інспектор, інженер);
  • некваліфіковані працівники (підсобний робітник, прибиральник службових приміщень, двірник, вантажник, робітник з комплексного прибирання будинків, укладальник-пакувальник, комірник, сторож, кухонний робітник);
  • фахівці (медична сестра, бухгалтер, фармацевт, майстер виробничого навчання, електрик, механік);
  • керівники і менеджери (менеджер із збуту, головний бухгалтер, керівник гуртка, майстер, начальник відділу поштового зв’язку, завідувач господарства).

 

Нагадаємо, що уряд переглянув порядок надання допомоги з часткового безробіття у період карантину. Програма полягає в тому, що держава через центри зайнятості за клопотанням роботодавців з галузей малого і середнього бізнесів надає кошти для виплати зарплат їхнім співробітникам. Це роблять для того, аби запобігти масовим звільненням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!