Кабмін спростив установку лічильників, які дозволяють заощаджувати

6130 0
Кабінет міністрів України прийняв рішення спростити встановлення зонних лічильників електроенергії. Встановлення таких пристроїв дозволяє заощаджувати кошти, оскільки тарифікація здійснюється за зниженим «нічним» тарифом.

До цього придбати зонний лічильник і налаштувати його було складно – процедура віднімала багато часу. Про це повідомляє видання Аin.

По-перше, монополію на продаж лічильників встановили обленерго, оскільки тільки вони мали ліцензію на їх продаж. По-друге, після придбання пристрою було важко пройти процедуру параметризації – програмування лічильника на необхідну кількість тарифних зон.

Нові ж правила дозволяють користувачам купувати лічильники як в обленерго, так і у приватних компаній. Крім того, Кабмін встановив чіткі терміни параметризації.

Читайте також: Із 1 вересня українці платитимуть за світло більше. Інфографіка

«Тепер споживач може самостійно купити пристрій обліку, а обленерго зобов’язаний його прийняти та провести параметризацію протягом трьох днів для міста і п’яти – для села», — зазначив у Дмитро Вовк, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

В Уряді очікують, що прийняте рішення дозволить споживачам заощадити свої кошти, а держава оптимізує навантаження енергосистем. Також, за задумом, це має покращити енергоефективність України.

Зазначимо, вартість однофазного багатотарифного приладу обліку електроенергії за цінником Львівобленерго становить 1240,20 грн, трифазного — 2400,00 грн (без вартості встановлення).

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!