Коли на Львівщині запрацює нове районування і що буде з колишніми райцентрами

8723 0
Тепер, відповідно до нового законопроєкту, у Львові може з'явитися Львівська районна рада.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Депутати остаточно поділили Львівщину на 7 нових районів, ліквідувавши 20. Нове районування стане легальним наприкінці року, після виборів, що заплановані на 25 жовтня. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об'єднати приміські села і розширити свої межі

«25 жовтня ми йдемо на вибори, чекаємо результатів від центральних-виборчих комісій. Нові органи місцевого самоврядування проводять перші засідання, набувають повноважень і після цього починає функціонувати нове районування», – каже він.

Складність самого процесу, за словами Степана Куйбіди в тому, що органи тільки набудуть нових повноважень, а їм вже треба буде думати про бюджетування наступного, 2021 року і основні документи.

Водночас для тих населених пунктів, що були райцентрами та, відповідно до нового районування, перестали ними бути, нічого особливо не зміниться, зокрема, що стосується їхнього статусу чи привілеїв.

«Такого поняття як місто-райцентр в адміністративному поділі нема. Є місто обласного значення, міста, села і селища. Якщо ж говорити про майбутні райони, то слід розуміти, що буде певний перехідний період, коли передаватимуть повноваження від старих органів місцевого самоврядування до нових і так само буде в частині комунального майна тощо. Це – технічні речі», – додає він.

А от ключовими Степан Куйбіда називає компетенцію майбутнього району та його фінанси.

«Питання компетенції досі обговорюють, бо є низка повноважень, зокрема, спеціальна загальна середня освіта, вторинна меддопомога, інклюзія, які, за логікою, мають передати від району до ОТГ або підняти до рівня обласних рад. І друге. Приміром, Київ задекларував, що їхні райони будуть жити за рахунок коштів із комунальних підприємств, їхньої оренди і діяльності. Але ми ж розуміємо, що це смішні гроші, враховуючи ті повноваження, які на них покладають», – зазначає чиновник.

Окрім цього, оскільки тепер має з’явитися Львівський район, то, за словами Степана Куйбіди, виглядає так, що буде й Львівська районна рада. Але поки вся нормативна база не готова, то про це говорити рано. Але логічно, каже він, щоби саме зараз до виборів уряд і парламент розставили всі крапки над «і» у цьому питанні.

Читайте також: Висока планка. Чому Зашків хоче приєднатися до Львова. Репортаж

Нагадаємо, що до найбільшого Львівського району (з адміністративним центром у Львові) увійшли території Бібрської міської, Великолюбінської селищної, Глинянської міської, Городоцької міської, Давидівської сільської, Добросинсько-Магерівської селищної, Жовківської міської, Жовтанецької сільської, Зимноводівської сільської, Кам’янка-Бузької міської, Комарнівської міської, Куликівської селищної, Львівської міської, Мурованської сільської, Новояричівської селищної, Оброшинської сільської, Перемишлянської міської, Підберізцівської сільської, Пустомитівської міської, Рава-Руської міської, Сокільницької сільської, Солонківської сільської, Щирецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України. 

Крім цього, на Львівщині буде Червоноградський, Золочівський, Дрогобицький, Яворівський, Самбірський та Стрийський райони. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!