Коли оголосять результати виборів голови Львівської ОТГ і чому процес затягують

8506 0
Міська виборча комісія обіцяє сьогодні оприлюднити результати.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Сьогодні, 25 листопада, районні виборчі комісії мають здати документи міській ТВК. За законом це крайній термін. У міській ТВК обіцяють одразу ж оголосити результати другого туру виборів голови Львівської ОТГ. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив голова Львівської міської виборчої комісії Ігор Сліпецький.

Читайте такожЗнову Садовий. Кар’єра, статки та передвиборчі обіцянки мера

«Сьогодні останній день для районних комісій здати нам документи. Як тільки вони будуть у нас, ми одразу оголосимо результат. Залізнична, Шевченківська, Галицька комісії здалися. Франківська, там уточнення, нині принесуть. Сихівську зараз перевіряємо, все має бути добре. Залишається Личаківська. Як тільки вони подадуть – ми оголосимо результати», – каже Ігор Сліпецький.

Є певні проблеми у Личаківському районі, втім Ігор Сліпецький певен, що це не затягне оголошення результатів. 

«Є закон, який каже, що за три дні треба встановити результат. Якщо вони цього не зроблять, то ми у них витребуємо документи», – говорить він.

Читайте також: У Львівській мерії заявили про «паралізовані» рахунки сільрад, які увійшли до Львівської ОТГ

Керівник проєктів у галузі виборів та місцевого самоврядування громадянської мережі «Опора» у Львівській області Тарас Радь у коментарі Тvoemisto.tv припускає, що результати виборів оголосять не раніше, ніж у п’ятницю, 27 листопада.

Каже, що поведінка членів двох дільниць у Личакіському районі може свідчити про ймовірне затягування оголошення результатів.

«Йдеться про дві дільниці у межах Личаківського територіального округу. Члени дільниці не виходили на зв'язок. Переносили прийом протоколів. До районної ТВК вони подали уточнений протокол, а де первісний невідомо. В них прийняли цей протокол, хоча за інших обставин це було б підставою подавати скаргу, можливо в суд»,– розповів він.

Тепер районна ТВК може встановлювати підсумки голосування у межах Личаківського територіального округу, підписаний протокол віддають у міську ТВК. 

«Міська ТВК має ще два дні, щоби оголосити результати в межах міської громади. Я припускаю, що вони також будуть тягнути до останнього дня, до п’ятниці. Сьогодні вони результат точно не встановлять», – каже він.

Тарас Радь також додав, що якби розрив між кандидатами був менший, то цю ситуацію хтось з учасників виборів точно використав би, щоби ставити під сумніви результат. 

Коли відбудеться наступне засідання сесії ради Львівської ОТГ наразі невідомо.

Читайте також: «Ціль більшості – секретар ради». Експерт про протистояння Садового і депутатів

Нагадаємо, що у Львові вчора, 24 листопада, відбулася перша сесія новообраної ради Львівської ОТГ. Були присутні 34 із 64 новообраних депутатів з фракцій «Європейська солідарність», «Варта» та ВО «Свобода», натомість «Самопоміч» та «Голос» її проігнорували. Депутати трьох партій поспіхом склали присягу, після чого Андрій Садовий перестав бути чинним міським головою. Також присутні у залі проголосували за створення тимчасової президії. 

Як зазначив у коментарі Тvoemisto.tv експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай, посада секретаря ради Львівської ОТГ – основна ціль депутатської більшості, саме тому новообрані депутати так поспішно організовували перше засідання.

Водночас у Львівській мерії сьогодні заявили, що виконкоми приєднаних до Львівської ОТГ громад працюють, але голови сільрад втратили свої повноваження. Через те, що Львів теж не перебрав на себе повноважень, він не може оплачувати рахунки приєднаних громад, тому діяльність у селах фактично паралізована.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!