Концепція відкритого банкінгу і цифрові гроші. Зеленський підписав закон про платіжні послуги

1643 0
Документ адаптує українське законодавство до правового поля Євросоюзу і в майбутньому дасть можливість інтегрувати платіжну систему України із ЄС.
Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про платіжні послуги» № 1591-ІХ, який парламент ухвалив 30 червня 2021 року. Він спрямований на модернізацію й розвиток ринку платіжних послуг і має сприяти впровадженню інновацій у фінансовій галузі України.

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, документ адаптує українське законодавство до правового поля Євросоюзу. У майбутньому це дасть можливість інтегрувати платіжну систему України із системою ЄС. Новий закон враховує норми європейських регуляторних актів, зокрема Другої платіжної директиви (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD).

Читайте також: Нацбанк хоче скасувати валютні обмеження для бізнесу, але за однієї умови

Так, в Україні визначать 9 категорій надавачів платіжних послуг, з’являться нові учасники ринку – це установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи. Існуватиме також дев'ять платіжних послуг, з яких дві – нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей з рахунків).

Небанківські надавачі платіжних послуг (платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори та деякі інші надавачі платіжних послуг) зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Від небанківських фінансових установ не вимагатиметься участь у платіжних системах для здійснення переказу.

Відповідно до документа, Нацбанк України отримає право випускати «цифрову валюту Національного банку України», а також створити регуляторну «пісочницю». Йдеться про платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях. Її функціонування передбачає тісну взаємодію регулятора зі стартапами та розуміння їхніх потреб. Також закон створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що має об'єднати різних надавачів платіжних послуг і технологічні платформи в єдину платіжну екосистему. Планують, що Open banking запрацює в Україні у 2023 році.

Читайте також: Як вижити на карантині ще місяць. Поради фінансового експерта

Крім того, аби мінімізувати випадки кібершахрайства посилюють відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, а також вимоги до безпеки платіжних операцій – постачальникам платіжних послуг потрібно буде використовувати посилену аутентифікацію користувачів у визначених випадках.

Додамо, що закон набуває чинності на наступний день після опублікування, а вводять в дію його через 12 місяців, за винятком окремих статей.

Для довідки

Цифрова валюта – це фактично електронні аналоги звичайних грошей. На відміну від криптовалют, які існують у децентралізованих мережах, цифрові валюти видаються й контролюються центробанками. Цифрові валюти не відносять до віртуальних активів.

Свої цифрові валюти вже розробляють Китай, Швеція, Маршалові й Багамські острови та ще деякі країни.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!