«Королівський шлях». На Львівщині хочуть створити новий туристичний маршрут

3254 0
Палац Балів у селі Тулиголове на Львівщині збудований у 1898-1899 роках за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансу.
Фото: Леся Малахівська, Фотографії старого Львова

Фото: Леся Малахівська, Фотографії старого Львова

На Львівщині відкриють новий туристичний маршрут «Королівський шлях», який з'єднає відомі палаци і приведе до Лаврова. Про це повідомили у Львівській обласній раді.

Читайте також: Маленький Прованс. Подружжя створило біля Львова парк квітучих рослин

«Ми маємо пам'ятки в Комарно, палац у Великому Любіні, палац Балів у селі Тулиголове та родинний маєток Фредрів, розташований у селі Вишня. На основі цих та інших об'єктів ми сформуємо унікальний маршрут присвячений 30-тій річниці Незалежності України», – розповів директор Історико-краєзнавчого музею, голова Громадської спілки «Західноукраїнська спілка музеїв» Ігор Тимець.

Він також звернувся до комісії обласної ради з ініціативою передати на баланс історико-краєзнавчого музею комплекс будівель палацу Балів у селі Тулиголове, який стане частиною нового туристичного шляху. Колектив музею готовий поступово відновлювати палац, організувати роботи з впорядкування території. Комісія підтримала пропозицію. 

«На території комплексу великий парк, автентичні будівлі. Вони зараз перебувають на балансі Центру легеневого здоров`я. Лікарня ці приміщення не використовує і не має коштів на його охорону. Якщо впродовж цього року не знайти ефективного господаря, то процес руйнації стане незворотним. Музей зможе забезпечити охорону, обслуговування споруд, облагородити території. Крім того, декілька будівель комплексу в доброму стані й там уже можна планувати експозицію. Без сумніву, цей палац стане яскравим об'єктом нового маршруту», – прокоментував голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської облради Іван Щурко.

Читайте також: Чайна плантація серед Бескидів. Як на Львівщині вирощують карпатський екочай

Палац Балів у селі Тулиголове на Львівщині збудований у 1898-1899 роках за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансу. На початку ХІХ століття маєтком володів рід Оссолінських. До 2017 року в приміщеннях палацового комплексу діяв туберкульозний диспансер. Палац не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та не має офіційного статусу пам'ятки архітектури.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!