Кінець суворого режиму. Або як у Львові будуватимуть свою «Кремнієву долину»

6065 0
SoftServe планує створити на території колонії на Хуторівці офісний кампус

У Львові, на Хуторівці, з'явиться ІТ-кампус. Там будуть офіси, житло, спортивний комплекс, а також англомовні школа, садок, і, можливо, Музей науки. Зводити їх обіцяє новий власник території – компанія SoftServe. Вона придбала майже 10 гектарів колишньої виправної колонії №48, що на вулиці Хуторівка, 2.

Читайте також: На новий слідчий ізолятор у Львові, потрібно понад 1 мільярд гривень

Учора, 11 червня стало відомо, що SoftServe планує створити на території колонії офісний кампус, у якому об'єднають частину львівських офісів, а також облаштують об'єкти для відпочинку та розвитку.

Окрім креативного простору кампус стане знаковим футуристичним об'єктом.

«Ми давно розглядали можливість створення єдиного простору для наших команд. З появою конкретної ділянки під цей проєкт, робота над ним суттєво прискориться. Офісний кампус SoftServe стане креативним центром нашого міста та зразком офісів майбутнього», – прокоментував співзасновник та член Ради директорів компанії SoftServe Олег Денис.

Також тут побудують англомовні садочки та школи для дітей експатів, які працюють у SoftServe. До створення проєкту залучать міжнародні архітектурні компанії, SoftServe оголосить міжнародний архітектурний конкурс. Реалізація проєкту може тривати 5-6 років. Інвестиції у місто, зі слів міського голови Андрія Садового, сягатимуть понад 50 мільйонів доларів.  

«Одна з робочих версій SoftServe – це ІТ-кампус. Важко зараз сказати детально, ми точно бачимо, що це мають бути освітні заклади, у нас є свій університет, який ми хочемо розвивати, є запит від працівників на школу, де б формат викладання був англійською мовою. Ми також потребуємо англомовні садочки. Можливо буде ще Музей науки, будемо креативити, бо ідей багато, але сьогодні ми ще не можемо поділитись точними планами, бо цей проєкт був дуже інтенсивний у часі і трохи несподіваний», – прокоментував співзасновник та член Ради директорів компанії SoftServe Олег Денис.

Останнього в’язня із виправної колонії суворого режиму, що на вулиці Хуторівка у Львові вивезли всього лиш три роки тому. У це доволі складно повірити, дивлячись на те, у якому стані її будівлі нині.

Закрити колонію вирішили ще у 2017 році, у 2018-му звідти, у інші виправні заклади, перевели 700 в’язнів. Тоді колонія була заповнена лише на 40%.

Побудували її у 1946 році. Спершу вона була дитячою виправною колонією. На базі установи працював науково-дослідний інститут по розробці нових технологій, що впро­ваджувались по всій Україні.

Торік, коли міністерство юстиції анонсувало початок «великого розпродажу» старих в’язниць,  стало відомо, що на аукціон виставлять і колонію на Хуторівці – це майже 10 гектарів землі у привабливому районі Львова. Довкола колонія вже «обросла» новобудовами.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, що обрали саме цю будівлю, бо стан установи неможливий для утримання засуджених. Для людей потрібні належні умови утримання та новий слідчий ізолятор на околицях міста або за його межами. 

«Відповідно до Закону України про бюджет на 2021 рік, 70 відсотків від приватизації піде на мін'юст. За ці кошти можна буде будувати нові слідчі ізолятори чи ремонтувати старі. Решту скерують у держбюджет», – розповідає Олена Висоцька. 

Частину коштів з продажу об'єкту залучать у будівництво нового СІЗО на вулиці Збиральній у Львові, щоб перенести туди слідчий ізолятор з вулиці Городоцької. 

Місто, коли мін'юст оголосив про намір виставити колонію на продаж, запропонувало своє бачення розвитку цієї території, дало таку собі рекомендацію. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів у коментарі Tvoemisto.tv, що там має бути лише 25% житла, решта – громадський простір.

«На території мають бути офіси, великий спроткомплекс, сквери, школа приблизно на 18 класів та дитячий садок на 150 дітей», – розповідає Антон Коломєйцев.

У разі, якщо інвестор зайде на цю територію, місто вважає, що найкращим подальшим сценарієм буде проведення містобудівного архітектурного конкурсу на забудову.

Тож у червні Львів став одним із перших міст в Україні, де провели аукціон в рамках програми приватизації колишніх тюрем і колоній.

Колишню виправну колонію №48, що на вулиці Хуторівка, 2, купує компанія «Девелопмент інжиніринг сервіс». Електронний аукціон, на якому відбувались торги за будівлі колишньої колонії загальною площею 39,8 тис. м² та земельну ділянку площею 13 гектарів, відбулись 3 червня. 

Читайте також: Мін'юст пропонує подарункові сертифікати у платні камери СІЗО. І це не жарт

Участь в електронному аукціоні взяли сім компаній, вартість лоту зросла із 132 мільйонів гривень до понад 377 мільйонів грн. Найвищу ціну запропонувала компанія «Девелопмент інжиніринг сервіс».

За даними аналітичної системи YouСontrol, її заснували у 2015 році, власником є львів’янин Тарас Зубик. Він також є власником кількох будівельних компаній. Зокрема, уповноваженою особою у компанії ПАТ «Львівський проектний інститут», що входить у групу компаній «Софтсерв Консалтинг»

Читайте також: Розчарування року. Як унікальний комплекс «Океану» із мозаїкою рибок перетворився на «темну шафу»

Ще три приміщення виправної колонії продають за 30 мільйонів гривень. Стартова ціна була 3,5 мільйони. Йдеться про приміщення за адресою Хуторівка,4 загальною площею 0,9 га. В аукціоні взяли участь дев’ять компаній. Переможцем система визначила ТзОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Шувар».

За даними аналітичної системи YouControl  власником ринку «Шувар» є депутат міської ради Львова Роман Федишин та Андрій Чіпчар.

Нагадаємо, у Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію для будівництва «Львівської установи виконання покарань №19» на 1000 місць на вулиці Збиральній.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!