Кримінал за Томос, суд над Порошенком і Стерненком та загадковий готель біля Кам‘янки. Відеопідсумки тижня

11583 0
Події цього тижня змістили увагу з коронавірусу на... правосуддя або лише видимість правосуддя. Далі про три гучних судових процеси над Стерненком, Порошенком та над імовірним замовником вбивства активістки Катерини Гандзюк – Мангером. А також про протести, побиття активістів та до чого тут Томос.

Суд над Стерненком, який відбувся у понеділок, супроводжувався сутичками та  побиттями активістів. У правоохоронців, які мали би стежити за правопорядком під судом Києва, не було розпізнавальних знаків. На одному з фото під час затримання ветерана війни Олександра Кір’якова видно побиття ногами. Постраждав і Роман Лозинський, нардеп зі Львова.

Заступник Авакова Антон Геращенко назвав сутички під судом не мирною акцією, а провокацією прихильників Стерненка. Мовляв, якщо правоохоронці перевищили повноваження, тобто таки били активістів, на це зреагують відповідні органи.

Зреагував він також на те, що у Нацгвардійців на шоломах не було індивідуальних номерів, а тільки номер частини. Обіцяє, на наступні виїзди cиловиків пронумерують. А те, що поліцейські були без номерних жетонів, пояснив тим, що у сутичках на масових акціях їх зривають.

Пізніше у поліції Києва  повідомили, що проводять службове розслідування через застосування правоохоронцями сили біля Шевченківського райсуду Києва.

Сергію Стерненку ж обрали запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Суддя обгрунтував його тяжкістю злочину, який інкримінують Стерненку, а сам активіст та його адвокати вже готують апеляцію. На своїй сторінці у Фейсбуці він назвав рішення протиправним, бо практика Європейського суду з прав людини прямо забороняє саму лише тяжкість покарання класти в обґрунтування.

Читайте також: Поки центр гуляє, в лікарнях бракує місць. Як Львів переживає пік коронавірусу

Справа Порошенка. Підстава для арешту – призначення розвідника Сергія Семочка, у дружини якого є російський паспорт. Зокрема, за інформацією ДБР, п’ятому президентові України Петрові Порошенку інкримінують схиляння колишнього голови Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення влади при призначенні Семочка.

Так от, судовий розгляд з обрання запобіжного заходу народному депутатові і лідеру партії «Європейська солідарність» продовжать першого липня.

Прокуратура спочатку наполягала на взятті під варту  Порошенка з можливістю внесення застави в розмірі 10 млн грн. Але потім генпрокурорка Ірина Венедіктова внесла клопотання про зміну запобіжного заходу – на особисте зобов'язання. Це клопотання, до речі, і стало причиною перенесення засідання суду.

Санкція інкримінованої статті експрезидентові передбачає позбавлення волі на 7-10 років.

До слова, прізвище Порошенка  фігурує у 20 кримінальних справах. Але ними вирішили не обмежуватися – на нього відкрили справу ще й через Томос: у ДБР розслідують можливе розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ.

Хто замовив Катю Гандзюк – у справі нарешті відбулося судове засідання, яке тривало до 2-ї ночі. Обирали запобіжний захід імовірному замовнику вбивства херсонської активістки Владиславу Мангеру. Через ніби-то погане самопочуття його могли відпустити додому, але таки відправили у СІЗО СБУ.

Щодо коронавірусу, то адаптивний карантин продовжили в Україні до 31 липня. А ось ситуація на Львівщині і далі пікова – загальна кількість випадків інфікування коронавірусом перевищила 3600 осіб. Окрім того, у нас  щодня рекорди нових хворих на Covid-19. Так, за добу 17 червня ПЛР-тести виявили 171 інфікованого.  Через таку статистику карантин на Львівщині знову не послабили – наступний перегляд 22 червня.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітно неозброєним оком. Паталогоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Буде чи не буде новий готель неподалік водоспаду Кам’янка у національному парку «Сколівські бескиди». Прокуратура зареєструвала кримінальну справу через утаємничене будівництво, а також інвестори ще чекають позитивний результат експертизи для проведення підготовчих робіт на ділянці відповідно до законодавства. Ще два тижні тому ми написали і опублікували фото про роботи біля водоспаду, про яке чомусь у владі не дуже хотіли говорити. Пізніше власники землі і будови таки знайшлися. Детальніше – на сайті Твого міста.

Історію про те, як 70-річному пацієнтові 12 годин шукали місце у лікарні, також читайте на нашому сайті.

Ну що, бережіть себе і свої права. До зустрічі наступного тижня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!