Їм потрібен кисень. Майже усі госпіталізовані в інфекційній лікарні кисневозалежні

4128 0
Наймолодшому хворому 20 років. Вік хворих значно помолодшав. Більшість з них упродовж 10-12 днів були вдома та займалися самолікуванням.
Фото: Nataliya Ivanchenko Timko

Фото: Nataliya Ivanchenko Timko

Обласна інфекційна лікарна заповнена хворими із Covid-19 на 94%. Вік найважчих хворих – від 59 до 72 років. 60-70% пацієнтів перебувають на прямому кисні і дихають за допомогою кисню, який підведений безпосередньо до ліжок хворих. Про це Тvoemisto.tv розповів директор обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

Читайте також: Весняне дежавю. Коли у Львові можуть ввести локдаун

За його словами, стан і перебіг коронавірусної хвороби у більшості хворих середній або важкий. Практично усі хворі в лікарні на 100% забезпечені киснем. 60-70% перебувають на прямому кисні і дихають за допомогою кисню, який підведений безпосередньо до ліжок хворих. Інші потребують постійної кисневої підтримки і дихають за допомогою кисневих концентраторів, які є практично в кожній палаті.

У відділенні реанімації є 9 хворих, з них троє на апаратах ШВЛ. Стан зумовлений тяжким перебігом коронавірусної хвороби. У них – дихальна і серцева недостатність. Вік найважчих хворих – від 59 до 72 років.

Загалом вік хворих, які зараз перебувають в інфекційній лікарні на лікуванні, значно помолодшав. Наймолодшому хворому 20 років, також є хворі, кому 23, 30, 32 роки, розповідає лікар. Ті, хто молодші, за його словами, не мають супутніх захворювань і патологій. Більшість з них упродовж 10-12 днів були вдома та займалися самолікуванням.

«Клінічно саме на 12-13 день припадає розвиток так званого цитокінового шторму – важке ураження імунної системи, де розпочинаються інколи незворотні зміни важливих для життя органів і систем – це зміни дихальної системи, ураження нирок та інших ендокринних органів. Такий шторм може спричинити летальність», – розповів Сергій Федоренко.

Читайте також: Як проходить вакцинація від коронавірусу у Львові. Від питань до відповідей

Медик каже, що у них збільшилися потреби у кисні, але проблем із постачанням кисню немає. 

«Маємо двотонну ємкість, яку встановили лише наприкінці минулого року. Її вистачає на 2-3 доби. Приїжджає спеціальна апаратура із кисневого заводу і ми наповнюємо необхідні запаси. Крім того, у нас є 20 кисневих балонів, які на період, коли завантажується ця ємкість, кисень постачається від них, щоб було все безперебійно», – каже Сергій Федоренко.

Зараз у медзакладі використовують кисню у десятки разів більше, аніж порівняно із 2019 роком. До прикладу, у 2019 році за кисень лікарня платила приблизно 90-100 тис. грн, то зараз у місяць – 800 тис. грн.

Нагадаємо, що з огляду на заповненість Covid-лікарень та приріст хворих, які тепер довше лікуються у стаціонарі, Львівщина може потрапити у червону зону вже наступного тижня. Так, Львівська обласна інфекційна лікарня та Центр легеневого здоров'я заповнені хворими із коронавірусом та підозрою на нього уже на 94%. Через це в області планують облаштувати 600 додаткових ліжок в опорних Covid-лікарнях, а місто уже розгортає 366 ліжок на базі поліклінічних відділень.

Ольга Шведа

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!