Львів не виключатимуть зі списку спадщини ЮНЕСКО через пластикові вікна

2615 0
Через пластикові вікна Львів точно не виключать зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, хоча часом в інфопросторі і з’являються такі чутки. Про це в ефірі tvoemisto.tv повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

«Насправді, вибути з цього списку дуже складно, напевно, так само складно, як і потрапити у нього. Процедура дуже складна. Нам просто звернули увагу, що це занадто, що це пішло, як чума», – прокоментувала чиновниця чутки про те, що Львів можуть вилучити зі списку спадщини ЮНЕСКО через масове встановлення пластикових вікон у пам’ятках архітектури.

На думку Лілії Онищенко, з часом у Львові мине хвиля масового встановлення пластикових вікон, в тому числі у пам’ятках: «Багато міст Європи це пережили, зараз вони повертаються назад до дерев’яних вікон. Думаю, Львів також це переживе. Головне, аби у нас були зразки автентичних вікон. Тому дуже важливо, що ми вже кілька років працюємо разом з GIZ над реставрацією дерев’яних вікон та брам», – сказала вона.

Щодо того, хто має контролювати цей процес, чиновниця запевнила: «Управління саме не дасть раду. Залучаємо районну адміністрацію і ЛКП до цього процесу, мусимо виявляти вчасно такі випадки – коли ще можна врятувати вікно. І за такі дії штрафувати маємо не лише мешканців, які встановлюють собі вікна, але й фірми, що виконують такі роботи», – сказала Лілія Онищенко.

З її слів, за встановлення пластикових вікон у пам’ятці доведеться сплатити штраф. «До того ж, мешканці рідко виграють у нас такі суди», – додала чиновниця.

Читайте також: За пластикові вікна в центрі Львові можуть оштрафувати на 1700 грн


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!