Львівські медики 8-ї лікарні поселились на обсервацію у Патріарший дім. Фото

42071 0
Готель УГКЦ може прийняти 50 медиків.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Патріарший дім УГКЦ на Хуторівці,35Б прийматиме на обсервацію та проживання медичних працівників міста Львова, які лікують та доглядають хворих у лікарнях міста. Тут медики можуть відновитися, пройти реабілітацію і просто відпочити після важкої зміни в лікарні. 

Читайте також: Спільнота Гарнізонного храму передала апарат ШВЛ Львівській обласній інфекцій лікарні

Як розповіла Tvoemisto.tv сестра Севастіяна Карвацька – голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, сьогодні у дім заїхали 11 медпрацівників 8-мої лікарні на 10-14-денне проживання на обсервації – це медсестри, медбрати і лікар. Вони через 10 днів переходять на чергову вахту. 

Загалом у Патріаршому домі є 50 місць. То ж сюди можуть підселити медпрацівників з інших лікарень. Також є домовленості, крім 8-мої лікарні, із Центром легеневого здоровя, обласною клінічною та інфекційною лікарнями.

Медпрацівники мешкатимуть в окремому блоці, їх забезпечать триразовим харчуванням та комфортними умовами. 

Читайте також: Коронавірус – не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

«Відколи почалася ситуація з пандемією, глава Церкви Блаженніший Святослав зреагував, що УГКЦ допоможе її подолати. Всі приміщення, які ми маємо, ми віддаємо для працівників після вахтових чергувань, щоб вони могли перебувати на обсервації, а також особи, які повертаються з-за кордону, або хто немає, де пережити час карантину. Сьогодні до нас приїхали медики із 8-мої лікарні, куди госпіталізують хворих з чистою пневмонією і їхні працівники закінчили сьогодні перше вахтове тижневе чергування», – розповіла сестра Севастіяна Карвацька.

Сестра Севастіяна Карвацька

Крім Патріаршого дому медиків прийматиме реабілітаційний центр у Брюховичах і будинок у Новояворівську – вони можуть надати по 17 місць.

Читайте також: Чи готова 8-ма лікарня у Львові до прийому хворих із підозрою на коронавірус

Головний лікар 8-мої лікарні Василь Обаранець розповів Tvoemisto.tv, що медпрацівники, які відпрацювали вахту і не хотіли їхати додому, бо їм важко добиратися, попросилися на обсервацію. Опісля вони знову приступлять до чергувань. Головний лікар запевнив, що весь мерперсонал обстежують і тестують.

У лікарні вже пролікували 34 хворих. «Є «позитивні», ми відправили їх в інфекційну лікарню. Стабільних, із покращенням, якщо приходить негативний результат, виписуємо додому на ізоляцію. Якщо потребують далі лікування, із негативним результатом, направляємо в пульмонологічні стаціонари. Сьогодні у нас є 28 хворих із пневмонією, які скеровані сімейними лікарями, з поліклінік, а також привезені бригадами «швидкої допомоги». Є людина, яка три дні хворіла, їй стало на вулиці погано, під анамнез «швидка» привезла до нас. Взяли аналіз, чекаємо результату. Є підтверджена пневмонія. Троє осіб у реанімації»– розповів про ситуацію у лікарні Василь Обаранець.

Засобами індивідуального захисту, відповідно до наказу МОЗ № 722, медики, як розповідає головний лікар, забезпечені. Але потреба постійна є, бо у день йде більше 50-ти респіраторних масок FFP2 (для зони інфікованих) і FFP3 (для реанімації), щоб 30-х хворих доглянути. Одна маска орієнтовно коштує 100 гривень. 

Читайте також: #Залишайтесьвдома. Львівські лікарі долучилися до міжнародного флешмобу

У бригаді на добу працює близько 60 медиків. 4 години у повному захисті на 10 хворих працюють лікар, дві медсестри і одна санітарка. Тоді вони 8 годин відпочивають і тоді знову 4 години працюють (двічі на добу).

«По-іншому ніхто і не витримає. Бо ти в костюмі, у масці, окулярах, захисному щиті, як за операційним столом»– зрезюмував Василь Обаранець.

Христина Гоголь

Фото і відео Тарас Бабенчук

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!