Львівські медики досі без гелікоптера для евакуації. Коли проєкт запрацює знову

2452 0
Гелікоптер медикам мають повернути у серпні.
Фото: ЛШМД

Фото: ЛШМД

Гелікоптер для аеромедичної евакуції пацієнтів з віддалених районів Львівщини медики сподіваються отримати на початку серпня. Поки що не відомо, чи це буде гелікоптер Національної поліції чи ДСНС. Про це Тvoemisto.tv розповів керівник Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Читайте також: Уперше – гелікоптером. Пацієнтку з інсультом доправили до Львова з Турки за годину

Львівські медики досі без гелікоптера для аеромедичної евакуції пацієнтів з віддалених районів Львівщини. Гелікоптер ДСНС, який використовували медики, у середині червня перестав виконувати польоти в області. Його забрали для виконання завдань у міжнародних навчаннях та технічне обслуговування.

Відновити роботу цього проєкту сподіваються у серпні, утім досі не відомо, з яким саме гелікоптером працюватимуть лікарі.

«Чекаємо на гелікоптер поліції або на повернення гелікоптеру ДСНС. Є інформація, що це буде на початку серпня. Для нас немає різниці, з яким саме гелікоптером працювати, головне, щоб він мав все медобладнання. Є зміни до Постанови Кабінету міністрів про те, що можна до аеромедичної евакуації залучати вертольоти ДСНС», – каже Андрій Васько.

Він пояснює, що Львівський обласний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який є виконавцем проєкту з аеромедичної евакуації, не має свого гелікоптера, а послуговується гелікоптерами Національної поліції або ДСНС.

Читайте також: Ланцюжок життя. У Львові вперше застосували апарат ШВЛ у повітрі

Керівник Центру авіаційного забезпечення Національної поліції України Олександр Таран у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що гелікоптери Нацполіції поки що на техогляді, «борт 02» до Львова має прилетіти у серпні, при цьому він братиме участь у заходах до 30-ї річниці Незалежності України у Києві.

«Гелікоптери знаходяться у власності Національної поліції України, їх є всього лиш два. Зараз і 01 і 02 борти є на щорічному техогляді у Києві, який займає 3-4 тижні. Після цього борт 02 повернеться у Львів, буде працювати у Львові в аеромедичній евакуації, але він задіяний в заходах до 30-ї річниці Незалежності. Також будемо відлітати на тренування», – каже він.

Фото Олексія Треніна

Олександр Таран додає, що у Нацполіції нині є всього лиш два гелікоптери, вони мають виконувати завдання із аеромедичної евакуації у Києві та Львові. 

«На сьогодні гелікоптерів мало б бути шість, але є затримки у постачанні. Зараз маю два засертифіковані, ще є борти 03 і 04, які стоять в Жулянах, проходять митницю, реєстрацію, це ще кілька місяців займе», – каже Олександр Таран.

Загалом, за словами керівника Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрія Васька, гелікоптер ДСНС у Львівській області виконав 9 вильотів. Вісім з них були успішними, а один закінчився смертю пацієнта до моменту прибуття вертольоту.

Читайте також: Львівські медики залишилися без гелікоптера для аеромедичної евакуації

Нагадаємо, з 1 квітня на Львівщині запрацювала аеромедична евакуація. Пацієнти з інсультами, інфарктами чи важкими травмами після ДТП мали б отримувати медичну допомогу набагато швидше. Медичний гелікоптер має обслуговувати не лише Львів та область, а й гірські регіони та такі обласні центри, як Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Ужгород. Уже є підібрані кадри – первинно на аеромедичній евакуації працюватимуть шість лікарів та шість фельдшерів.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!