Третій виліт. Львівські медики гелікоптером евакуювали жінку з інсультом із села на Турківщині

10633 0
Це третій виклик аеромедичної служби Львівщини за останні чотири дні.
Фото: ЛШМД

Фото: ЛШМД

До Львівської міської клінічної лікарні швидкої допомоги сьогодні гелікоптером аеромедичної служби області доправили 82-річну пацієнтку з інсультом. Це уже третя евакуація за останні чотири дні. Так, мешканку села Нижня Яблунька карета швидкої допомоги доправила до околиці селища Бориня, звідти гелікоптером до Львівської лікарні швидкої допомоги. Після того, як гелікоптер приземлився на злітному майданчику лікарні, пацієнтку передали лікарям для того, аби надати медичну допомогу.

Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько під час стріму на Тvoemisto.tv розповів, що політ тривав 40 хвилин, евакуація пацієнтки загалом зайняла трохи більше години. 

«До Львова близько 190 кілометрів, автомобілем це зайняло б 4 години. Ми гелікоптером справились за одну годину 10 хвилин, сам політ тривав близько 40 хвилин. Гелікоптер обладнаний як реанімобіль класу С, на ньому є апарат штучної вентиляції легень. Він може транспортувати двох потерпілих»– каже він.

У команді працюють лікар-анестезіолог і фельдшер медицини невідкладних станів, а також двоє пілотів від «надзвичайників» і поліції. Можуть бути медсестри-анестезисти.

Читайте також: Уперше – гелікоптером. Пацієнтку з інсультом доправили до Львова з Турки за годину

Андрій Васько додає, що фінансування аеромедичної евакуації є державним. Для пацієнта вона безкоштовна. 

«Є проєкт з МОЗ та МВС, а також із львівським і київським Центром екстреної меддопомоги, за рахунок якого будуть фінансувати всі видатки. Частина фінансування йде із бюджету Центру екстреної медичної допомоги у Львові, який фінансується з НСЗУ. Йдеться про роботу медичної команди, медикаменти і експлуатацію медобладнання»– говорить він.

Екстренну медичну евакуацію застосовують переважно для пацієнтів у критичних станах. Евакуюють людей із політравмами, травмами, опіками, інсультами. Здебільшого, із районів, звідки ускладнений доїзд. Оскільки у лікарні швидкої допомоги є широкий спектр меддопомоги, який необхідний при невідкладних станах, то пацієнтів переважно евакуйовуватимуть сюди. Також у лікарні є злітний майданчик. 

«Якщо йтиметься про пацієнтів з опіками, чи дітей, то таких будемо каретами швидкої допомоги доправляти до відповідних закладів», - додав Андрій Васько

Читайте також: Стало відомо, де на Львівщині буде базуватися медичний гелікоптер

У європейських країнах, за словами Андрія Васька, такий вид меддопомоги функціонує у постійному, цілодобовому режимі. Гелікоптери сідають лише для дозаправки. Один такий політ до Турки, каже Андрій Васько, коштує приблизно 40 тисяч гривень, якщо йдеться про експлуатацію гелікоптера.

«Але держава фінансує лікування інсульту на рівні від 50 тисяч до 100 тисяч гривень. Все лікування громадян України і всіх, хто такого лікування потребує, у межах програми медичних гарантій, є безоплатним», - додав він. 

Додамо, першу евакуацію авіамедична служба львівського обласного Центру екстреної допомоги виконала у п'ятницю, 9 квітня, рятували 78-річну жінку із Турки. У неї діагностували порушення мозкового кровообігу. До львівської лікарні швидкої допомоги її доправили гелікоптером, це зайняло трохи більше години. 

Читайте також: На Львівщину прибув гелікоптер для евакуації хворих і поранених. Відео дня

Нагадаємо, Кабмін схвалив постанову МОЗ «Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні». Вертолітні бази мають з’явитися у Львові та Києві. 1 квітня на Львівщині на постійне чергування заступила бригада авіаційної системи МВС. Раніше керівник Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько розповідав Тvoemisto.tv, що гелікоптер Airbus Helicopters H145 евакуйовуватиме пацієнтів з інсультами, інфарктами, важкими травмами після ДТП та іншими критичними станами. Медичний гелікоптер буде обслуговувати не лише Львів та область, а й гірські регіони та обласні центри, як Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Ужгород. 

Базуватиметься гелікоптер поблизу Городка – у селі Черляни. Обслуговувати літальний апарат буде Міністерство внутрішніх справ, а ось за медичну частину – підбір медикаментів та обладнання відповідатиме Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!