Львівські нейрохірурги прооперували 11-річну дівчинку з рецидивом пухлини головного мозку

9059 0
Операція тривала близько 5 годин.
Фото: Дитяча лікарня на Орлика

Фото: Дитяча лікарня на Орлика

Нейрохірурги Львівської міської дитячої клінічної лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, успішно прооперували 11-річну Даринку, в якої був рецидив пухлини головного мозку. Ріст у вигляді гравітаційного метастазу в дитини діагностували через 4 роки після прооперованої пухлини головного мозку. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці лікарні.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

За словами лікаря-нейрохірурга Тараса Микитина, чотири роки тому у Даринки вперше діагностували пухлину головного мозку в ділянці задньої черепної ями. Тоді дитину прооперували, а пухлину забрали у повному об’ємі. Гістологічно у неї була медулобластома. Цей тип пухлин відноситься до злоякісних та потребує продовження лікування під наглядом онколога. Тому для наступного етапу лікування її направили до лікарів-онкологів Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, де дівчина отримала повний курсу радіо- та хіміотерапії.

Вдруге до лікарів дитячої лікарні на Орлика батьки Даринки звернулися у серпні минулоріч. На черговій ядерно-магнітно-резонансній томографії у дівчини виявили новоутворення в лівій скроневій частці, хоча у прооперованій ділянці голови все було в нормі.

«Ми повторно зробили у грудні ЯМРТ і виявили, що утвір збільшився в розмірах, але клінічно дитина  почувалася добре і в неї не було жодних неврологічних симптомів. А вже в лютому на контрольному аналізі побачили прогрес росту утвору в скроневій частині», – каже Тарас Микитин.

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

Днями дівчину повторно прооперували. Операція тривала близько 5 годин. Лікарям вдалося видалити утвір в повному об’ємі і вже через два дні після операції дитина була в палаті. Зараз очікують на гістологію та імуногістохімію.

Зі слів нейрохірургів, новоутвір, який виявили у Даринки – це гравітаційний метастаз, який може неодноразово виникати після такої пухлини, як медулобластома. Особливість цих метастазів, що вони поширюються по лікворних шляхах.

Нагадаємо, нещодавно у дитячій лікарні на Орлика відкрили нове відділення, де лікування проходитимуть важкі пацієнти після нейрохірургічних, реконструктивних операцій та після трансплантацій


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!