Львівську «статую Свободи» презентували після реставрації. Фото, відео

25328 0
Сьогодні, 17-го січня, після 7-ми років пошуку коштів та 6-х місяців кропіткої роботи, оновлену скульптурну композицію «Ощадність. Рільництво. Промисловість» урочисто відкрили в Музеї етнографії та художнього промислу.

Головним натхенником реставрації «Ощадності» був Сергій Смірнов, який і шукав кошти й можливості для втілення проекту. У 2015-му році ідею відновити львівську «статую Свободи» активно підхопив Банківський університет.

Більшу частину коштів на реставрацію – 300 тисяч гривень – зібрали студенти Банківського, Львівського аграрного університетів та «Політехніки», провівши благодійний захід «Аукціон надій».

«Роботи були складні, бо працювати треба було на висоті. У процесі підготовки проектної документації ми ще не знали, що промені на короні позолочені. Відтак, під час виконання робіт довелось це змінювати. Зараз позолоту виконано за кошти підрядника. Також спонсори надали нам золоту фарбу для факелу. Окрім того, днями коштом меценатів влаштували підсвітку скульптури.

Спершу реставрація розпочалася з миття скульптури і дуже делікатного її розчищення вручну. Окрім відновлення скульптури, відновлено також напис на щиті під нею, а корона на голові «Ощадливості» позолочена сусальним золотом», – розповіла очільниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Роботи розпочали влітку 2016-го року. Реставрували скульптуру Андрій Федоришин, Богдан Шевченко, Станіслав Бельський, Остап Попович, Віктор Манько та Анна Миколаїшин.

Урочисте відкриття провели сьогодні, 17-го січня. Під час заходу, який провели у Музеї етнографії та художнього промислу, нагородили ініціаторів, реставраторів та студентів університетів за активність і посвяченість справі. 

Опублікувала Людмила Рубцова,
відео: Володимир Барчук,
монтаж: Анастасія Михалець


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!