Львів’яни зняли відео про різноманітність і неповторність української мови

32638 0
У 4-хвилинному ролику львів’яни здійснили спробу показати важливість української мови у розрізі розвитку суспільства зокрема і особистості загалом.

До Міжнародного дня рідної мови когорта львів’ян підготувала відео про милозвучність і різноманітність української мови, про її засмічення і засилля іншомовних слів.

«Коли ми починали знімати цей ролик, то питання української мови ще так гостро не стояло, як зараз. Ми провели багато зустрічей із різними фахівцями, мовознавцями, які нам багато розповіли про важливість української мови», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv режисер ролика Андрій Шепінько.

Над роликом вони працювали близько року, загалом у його приготуванні взяли участь понад три десятка акторів, консультантів, мовознавців тощо.

«Мова – це і є кисень…це те повітря, яким дихає народ. Це солодке, чарівне, фантастичне повітря!», – звертаються з екрану до глядачів герої ролика.

Читайте також: На роботі говоримо українською. Кого перевірятиме мовний патруль

Додамо, Міжнародний день рідної мови – це день, який відзначають 21-го лютого, починаючи з 2000-го року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26-го жовтня – 17-го листопада 1999-го року в Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу майже половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини, що складаються з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менш ніж 100 осіб, не задокументовані.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!