МОЗ збирається розірвати контракт на поставку індійської вакцини від коронавірусу

1782 0
Індійська вакцина від Covid-19 була першою, яку доставили на Львівщину.
Фото: Livemint.com

Фото: Livemint.com

Міністерство охорони здоров’я планує розірвати контракт з Serum Institute of India, який виробляє вакцини AstraZeneca та Novavax. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Радіо свобода.

Читайте також: У Львові провели першу вакцинацію від коронавірусу. Хто отримав

Міністр повідомив, що наразі між Україною та індійським інститутом сироватки крові законтрактовано 2 мільйони доз вакцини AstraZeneca (CoviShield) та 10 мільйонів доз вакцини Novavax.

«Я буду розривати контракт з Serum Institute of India і по CoviShield, і по Novavax. Оскільки Novavax не зареєстрований в жодній країні світу, він не визнаний ВООЗ, ми розуміємо, що цей процес займе щонайменше три місяці. Відтак поки що на Novavax не можна видати сертифікат про вакцинацію. Навіть, якщо його привезуть, то дуже мало людей буде ним вакцинуватися», – зазначив Ляшко.

Читайте також: На Львівщині понад 70% освітян отримали першу дозу вакцини від коронавірусу

За словами Віктора Ляшка, Україна вже встигла зробити передплату за два мільйони доз вакцини Novavax, але в угоді з Serum Institute of India прописана можливість розірвання договору. Основною причиною розірвання договору очільник МОЗ називає невиконання умов договору з боку індійського інституту сироватки крові.

«Перемовини з Serum Institute of India були, але вони не виконували свої обіцянки. Ми не можемо залежати від них. Невиконання умов угоди вони пояснювали спалахом коронавірусу в Індії та забороною на експорт вакцин», – сказав Віктор Ляшко.

Щеплення в Україні проводять чотирма вакцинами: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna, CoronaVac від Sinovac Biotech і AstraZeneca (Covishield, SKBio). Усі вони передбачають введення двох доз препарату.

Читайте також: Які реакції на щеплення від коронавірусу є нормальними. Пояснення імунолога

Нагадаємо, що 25 лютого цього року на Львівщині стартувало щеплення вакциною Oxford/AstraZeneca, яка виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) і має локальну назву Covishield. Першою щеплення отримала завідувачка 4-м відділенням Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

Детальніше про те, яку небезпеку несе новий штам коронавірусу, чим відрізняється – читайте у матеріалі. А про те, як врятуватися від нового небезпечного штаму, можете довідатися тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!