На Львівщині циркулює мутований китайський різновид коронавірусу

3497 0
Загалом в Україні є 5 видів коронавірусу.
Фото: DW

Фото: DW

На Львівщині циркулює мутований різновид коронавірусу В1.1, який відноситься до лінії китайського походження. Загалом в Україні є 5 видів коронавірусу. Про це під час брифінгу сьогодні, 12 січня, на запитання журналістки Тvoemisto.tv відповіла головна епідеміологиня Львівщини, директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: У січні Україна направить у лабораторії ВООЗ зразки для виявлення нового штаму коронавірусу

За її словами, Львівський лабцентр сам не визначає типів коронавірусу, але позитивні зразки періодично скеровує у вірусологічну референс-лабораторію Центру громадського здоров'я, які й обробляють матеріали.

«Дійсно, з Центру громадського здоров’я надійшла інформація, що в Україні виявили 5 різноманітних генотипів коронавірусу. Зокрема, на Львівщині циркулює різновид коронавірусу В1.1. Це лінія китайського походження», – каже епідеміологиня.

Як додає Наталія Іванченко-Тімко, зразки надалі скеровуватимуть, аби  з’ясувати, які саме генетичні зміни будуть відбуватися та чи не має у нас англійського чи британського типів.

Читайте також: Люди пізно звертаються до лікарів із Сovid-19, у лікарнях все більше «важких», – Максим Степанов

Загалом, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ, на території України циркулюють 5 різновидів вірусу, які спричинюють Covid-19. Вони належать до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. Як і кожна інша лінія, лінія В має різновиди. В Україні визначили генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 та В2:

  • В1 – віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Італії.
  • В1.1 – віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC).
  • В1.1.1 – циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великої Британії.
  • В1.5 – віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Іспанії.
  • В2 – віруси цієї групи циркулюють у понад 57 країнах світу на 6 континентах.

 

Відомо, що з січня 2021 року референс-лабораторія ЦГЗ щомісяця надсилатиме зразки на дослідження за кордон. Усі ці дані потрібні, щоб вчені могли відстежувати поширення, еволюцію вірусу та надавати оперативні рекомендації щодо протиепідемічних заходів залежно від циркулюючих штамів.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!