Чи можуть львів'яни втретє захворіти на Covid-19

2921 0
Відомо про щонайменше сотню випадків, коли люди вдруге захворіли на коронавірусну інфекцію.

На Львівщині зафіксували вже понад 100 випадків, коли коронавірусну інфекцію люди підхоплювали вдруге. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив координатор із вакцинації у Львівській області Олег Когут.

Читайте також: Шлях вакцини. Як у Львові зберігають і перевозять «щит» від коронавірусу. Репортаж

За його словами, про випадки, коли люди втретє хворіють на коронавірус, йому не відомо, хоча, як зазначив цього тижня очільник Департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, що випадки такого інфікування все ж є.

«Причин повторного захворювання на Covid-19 може бути багато. Наприклад: перший раз коронавірус пройшов у легшій формі, відтак, достатній імунітет не виробився. Також, ймовірно, що сам організм людини не достатньо справлявся з хворобою та виробленням імуноглобуліну, тобто захисних сил. Ще одна причина – повторне захворювання пов’язане з інфікуванням іншого різновиду коронавірусу. Про те, щоб люди втретє хворіли, точної інформації не маю, хоча цілком можливо», – каже Олег Когут.

Читайте також: Україна отримала підтвердження про постачання мільйона вакцин Pfizer

Зі слів співрозмовника, зараз вірус справді змінився і став важчим. Зараження відбувається у людей різного віку, є тенденція до помолодшання.

Загалом, як розповів Олег Когут, станом на сьогоднішній ранок на Львівщині вакцинацію від коронавірусу пройшли 13 194 людей. Із листка запису, тобто громадських діячів, – 410.

«У гугл-формі на залишкові дози вакцини від коронавірусу зареєструвалися 1700 людей. Але ситуація зараз дещо дивна – все частіше трапляються випадки, що працівники вакцинальної бригади телефонують до людей, які записалися на вакцинацію залишковими дозами, а ті не відзиваються або відмовляються від вакцинації», – зазначив Олег Когут.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів'ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Нагадаємо, за останніми дослідженнями, вакцина від коронавірусу захищає від повторного зараження та важких форм вірусу. Зокрема, у 72% випадках знижує симптоматику. Як зазначають у Центрі громадського здоров'я, наявність антитіл від Covid-19 не є приводом відмовлятися від вакцинації і не є гарантією того, що людина не захворіє знову. Терміни повторного зараження варіюються від 2 до 8 місяців. Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу коронавірусу та госпіталізації.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!