На Львівщині за рік понад 1200 людей захворіли на туберкульоз. Як вберегтись

2159 0
В Україні ще в 1995 році оголошено епідемію туберкульозу.
Фото: Bucha.com.ua

Фото: Bucha.com.ua

Сьогодні, 24 березня, відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом: саме в цей день у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив  про відкриття збудника туберкульозу (паличка Коха).

За минулий рік на Львівщині зареєстровано 1207 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання, 60% з яких – заразні форми. Цей відсоток, кажуть у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ, свідчить про те, що хворі звертаються по медичну допомогу на пізніх стадіях захворювання. 26 випадків туберкульозу органів дихання зареєстровано серед дітей віком до 17 років, найбільше хворіли діти у віковій категорії 1-4 роки (38,5 %). Протягом року від туберкульозу померло 222 людини.

Читайте також: У львівському Центрі легеневого здоров'я встановили унікальну діагностичну систему

Зазначається, що більшість хворих – із вразливих соціальних груп (бездомні люди, люди в місцях позбавлення волі тощо). Але захворіти на туберкульоз можуть і соціально забезпечені люди – ще у 1995 році в Україні оголошено епідемію цієї хвороби.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане мікобактеріями туберкульозу, що передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Один невиявлений хворий може заразити від 10 до 12 людей. Для дітей велику небезпеку становлять хворі родичі. 

На ранніх стадіях туберкульоз часто протікає без симптомів. Захворювання виявляють тільки при проходженні рентгенологічного обстеження. Звернутись за скеруванням на обстеження потрібно якщо у людини:

  • кашель триває понад 2 тижні,
  • знизився або пропав апетит,
  • втрачається вага,
  • підвищена пітливість (особливо вночі) та загальна слабкість.

Читайте також: Чому розвивається рак легень та як йому запобігти

Для діагностики туберкульозу використовують рентгенологічне обстеження легень та лабораторні методи, у дітей – туберкулінодіагностику (реакція Манту дозволяє виявити ступінь інфікування організму туберкульозними бактеріями).

Щоб убезпечити себе від хвороби, потрібно:

  • вести здоровий спосіб життя,
  • бути фізично активним,
  • повноцінно і раціонально харчуватися,
  • дотримуватися правил особистої гігієни, належних умов праці та відпочинку,
  • уникати стресів,
  • в робочому колективі своєчасно проходити профілактичні огляди.

У дітей  методом профілактики  туберкульозу є вакцинація БЦЖ в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!