На Львівщині зросла вартість проїзду у приміських маршрутках

9697 0
В середньому платити доведеться на 10-15% більше.
Фото: imagecdn1.luxnet.ua

Фото: imagecdn1.luxnet.ua

З минулого тижня перевізники Львівщини збільшили вартість проїзду на приміських напрямках. Ціна зросла здебільшого на 10–15 %. Перевізники пов’язують це зі зменшенням пасажиропотоку. Натомість у ЛОДА планують скерувати звернення до Антимонопольного комінітету з цього приводу.

Читайте також: На вулиці Івана Франка у Львові загорілась маршрутка. Відео

Керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка розповів у коментарі Тvoemisto.tv, що підвищили вартість через низку факторів.

«Дизельне пальне вже коштує 30 гривень. З 1 вересня зросла мінімальна заробітна плата. Податкове навантаження на підприємство зростає. Також збільшилась вартість газу, електроенергії. Подорожчали запчастини через коливання курсу валют», – пояснює він.

Він також додає, що обмеження на перевезення пасажирів значною мірою вплинуло на рішення підвищити вартість проїзду.

«Вартість проїзду зросла всередньому на 5–20 %. На різних напрямках по-різному. Усе залежить від пасажиропотоку. Власне, через те, що пасажиропотік скоротився майже удвічі, ми були вимушені підняти ціну на проїзд. Більший пасажиропотік дозволяв утримувати вартість. Нині транспорт почав виходити із ладу», – розповів керівник концерну «Екопастранс», який об’єднує згаданих перевізників, Ігор Самардак.

Перевізник обслуговує понад 50 маршрутів. Ігор Самардак додає, що у тарифі не заклали складової рентабельності.

Втім, чи виправданим є збільшення вартості проїзду, з’ясовуватиме Антимонопольний комітет. Зі слів заступника голови ЛОДА Тараса Греня, адміністрація уже п'ять років не має повноважень впливати на формування вартості проїзду в автотранспорті.

«Ми звернулися до перевізників,  щоб вони надали розрахунки. У нас немає повноважень регулювати ці речі. Коли вони їх дадуть, то ми будемо звертатися в Антимонопольний комітет», – пояснив він.

Читайте також: Приватний перевізник у Львові придбав вживані автобуси, що мають виїхати на маршрут №53

Нагадаємо, що проїзд у міських автобусах дорожчав 1 лютого торік. У листопаді міські посадовці та перевізники запропонували підвищити вартість проїзду ще на гривню, враховуючи подорожчання пального, зростання зарплати та цін на запчастини. Втім на громадських слуханнях голосів для остаточного рішення не вистачило. Водночас із 15 січня проїзд у трамваях та тролейбусах Львова подорожчав до 6-7 грн, залежно від форми оплати.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!