Археологи відкопали у центрі Львова старовинну криницю. Фоторепортаж

29261 0
Криниця має круглу форму.
Фото: Рятівна археологічна служба

Фото: Рятівна археологічна служба

На площі Коліївщини у Львові археологи знайшли та показали рештки криниці, яку спорудили тут містяни ще у 1844 році на місці розібраних житлових будинків.

Читайте також: Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

Археологи кажуть, що старовинну криницю знайшли приблизно за метр від її сучасної імітації, яку звикли бачити на площі львів’яни та гості міста. І науковцям вже вдалось дослідити, що її фундамент доволі добре збережений на наш час. А також цікавим виявився факт, що форма чаші криниці має круглу форму.

«Раніше на цьому місці стояли будинки, а криниця була на розі вулиць Староєврейської та Івана Федорова. Але після того, як будинки знесли, криницю перенесли сюди», – розповіли Tvoemisto.tv археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба».

Читайте також: Археологи на Львівщині знайшли меч понад 1500-річної давності. Фотофакт

За їхніми словами, криниця, яку звикли всі бачити посеред площі Коліївщини – це сучасна імітація знахідки, яку спорудили ще в радянські часи. Ймовірно, старовинну криницю будуть піднімати вище, аби тепер до неї був доступ як до пам'ятки площі.

Нагадаємо, вивчення цієї ділянки археологи розпочали ще торік. Тоді науковцям пощастило натрапити на фундаменти Гейслерівської кам'яниці і внутрішнього дворику, замощеного камінням, що не збереглися до нашого часу. Також на глибині 2,4 м виявили мощення з колотого каміння зі слідами пожежі, яке могло бути підлогою пивниці. Усі знахідки датуються XVIII-XIX ст. ­– часом, коли нинішня площа ще була щільно забудована. Найцікавішим ж об’єктом, який минулого року вдалось виявити археологам, стали рештки криниці 1844 року.

Як відомо, криниця у австрійські часи була причиною дуже серйозних конфліктів у Львові, адже вода тут завжди була важко доступним ресурсом. Доводилося копати дуже глибоко, тоді ж коли діставалися води, то часто вона була не придатною для споживання. Криницю, що на площі Коліївщини, викопали на найвищій точці середньовічного Львова.

Анна Чистякова

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!