На Святі музики у Львові виступили білоруські гурти, які перебувають у вигнанні. Фото

1475 0
Музиканти хочуть звернути увагу до подій в Білорусі і підтримати репресованих культурних діячів.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

На традиційному Святі музики у Львові цьогоріч виступили білоруські гурти, які зараз перебувають у виганні, за підтримки Білоруської Ради Культури. Tvoemisto.tv поспілкувалося з музикантами й дізналося про акції підтримки репресованих діячів. 

Читайте також: «Називайте мене Джонні». Історія білоруса, змушеного переховуватися у Львові

«Музиканти виступають на Святі музики, щоб звернути увагу до того, що відбувається в Білорусі, і підтримати репресованих культурних діячів. Тут лунає традиційна і сучасна музика разом з відомим акордеоністом Алєксеєм Варсобою», – каже у коментарі Tvoemisto.tv одна з організаторок Надія з Білорусі. 

Етнічні музиканти й популяризатори фольклору співак та громадський діяч Сяржук Доугушау та акардеоніст і композитор Аляксей Варсоба виступили біля закладу «Пструг, хліб і вино».

« Я у Львові не вперше, були у нас тут різні концерти і фестивалі, а зараз з’явилася така нагода приїхати на Свято музики, і мені тут дуже подобається. Ідея свята чудова, бо тут концентруються різні стилі та течії», – каже у коментарі Tvoemisto.tv Сяржук Доугушав. 

Він каже, що його основний інструмент – голос, а далі йде ліра, парні дудки, білоруські дудки та українська сопілка. 

«Одним з інструментів є дерев’яна риба. Таких більше немає ніде у світі, її зробив білоруський майстер. Сьогодні ми концентруємось на етнічній музиці, а взагалі виконуємо авторські пісні та мінімалістичні» – додав Сяржук Доугушев. 

Паралельно з концертом на святі пройшла акція на підтримку білоруських політв’язнів. Місцеві львівські художники створили листківки, які зі зворотнього боку можна було підписати. Листівки зберуть і відправлять у Білорусь. 

Довідково

Білоруська Рада Культури – це організація, що раніше була фондом солідарності діячів культури, але зараз вони зробили таке об’єднання, у якому більше як півтори тисячі культурних діячів. Вони об’єдналися, щоб фондувати і розвивати білоруську культуру. Вони також підтримали музикантів, що виступили вчора у Львові.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!