Нацбанк знизив облікову ставку до 8% річних

1724 0
Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.
фото: ua.korrespondent.net

фото: ua.korrespondent.net

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 10% до 8% річних із 24 квітня 2020 року. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій 23 квітня під час брифінгу щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики, – йдеться на сайті Економічної правди.

Зазначимо, що зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Читайте також: На час карантину українцям дозволили не платити за іпотеку

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.

Нагадаємо, що раніше у Нацбанку пояснили, кого стосуються запроваджені кредитні канікули та як банки мають діяти щодо позичальників.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!