Весняна хвиля Covid-19 буде потужнішою, ніж осіння. Пік науковці в Україні прогнозують у квітні

4410 0
Весняна хвиля епідемії в Україні супроводжуватиметься високим рівнем захворюваності, значно більшою кількістю важких і летальних випадків, ніж осіння.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Весняна хвиля коронавірусного захворювання в Україні буде значно вищою і стрімкішою, ніж осіння. Про це повідомляють у Національній академії наук України з посиланням на кандидата біологічних наук, одного із перших дослідників пандемії Володимира Галицького з Інституту біохімії імені О.В. Палладіна.

Міжнародна група науковців, яку очолює Галицький, ідентифікувала ключові молекулярні механізми, що лежать в основі хвилеподібного перебігу пандемії, і прийшла до висновку, що весняна хвиля епідемії в Україні супроводжуватиметься високим рівнем захворюваності, значно більшою кількістю важких і летальних випадків, ніж осіння.

Читайте також: Коронавірус став агресивнішим. Львів’ян закликають дотримуватися карантину

«Ми встановили, що весняна хвиля епідемії зумовлена ​​сезонним відновленням експресії основного вірусного рецептора – ангіотензинперетворюючого ензиму (ферменту)-2 (ACE-2) – з початком зростання світлого дня. До того ж велика кількість цього рецептора експресується саме епітелієм легень. Відповідно, відбувається різке (у сотні разів) зростання сприйнятливості, а легенева тканина стає основним об'єктом вірусної атаки», – каже вчений.

Ця хвиля епідемії, на його думку, триватиме до середини травня, а пік припаде на початок квітня. Водночас на піку щоденна кількість нових випадків захворювання може сягати 40 тисяч, а щоденна кількість смертей – понад тисячу. Він також додає, що через обмежені лабораторні можливості не всі нові випадки захворювання можуть зафіксувати.

Стрімкому розвитку епідемії в Україні, за його словами, могло б перешкодити інтенсивне проведення щеплень, однак темпи вакцинації занадто низькі. Тому Володимир Галицький вважає, що час уже втрачено, але ще можна запобігти найгіршому сценарію. 

Читайте також: Як проходить вакцинація від коронавірусу у Львові. Від питань до відповідей

«Необхідно припинити будь-які спроби загравати з епідемією та якнайскоріше запровадити на усій території України повномасштабні протиепідемічні заходи – аж до суворого карантину й зупинки роботи громадського транспорту. Необхідно розгортати тимчасові госпіталі, як торік в Ухані; максимально прискорити вакцинацію, насамперед вакцинацію медичного персоналу; збільшити потужності для лабораторної діагностики», – уважає він.

Науковець також радить громадянам уникати поїздок у громадському транспорті; утриматися від відвідання масових заходів, спортзалів, розважальних закладів, закладів харчування; загалом уникати всіх контактів, без яких можна обійтися; носити респіратори зі ступенем захисту FFP3 і захисні окуляри; за можливості – вакцинуватися.

Нагадаємо, що у лікарнях Львова та області заповненість ліжок із коронавірусними хворими становить 50%. Через збільшення кількості хворих львів'ян закликають дотримуватися карантину. В Україні ж за минулу добу, 10 березня, виявили 9 084 випадки коронавірусної хвороби. Також 5 330 людей одужали, а 262 – померли від ускладнень. Найбільше підтверджених випадків хвороби зафіксували в Києві, Вінницькій, Одеській та Львівській областях.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!