Чи потрібно вакцинуватися від Covid-19 тим, хто перехворів і має антитіла

8466 0
Вакцинація тих, хто вже перехворів, є безпечною.
Фото: freepik

Фото: freepik

Людина, яка перехворіла на коронавірус і має антитіла, не лише може, а й потребує щеплення проти Covid-19. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони здоров'я ЛМР Леся Кобецька.

«Людина, яка має антитіла, може вакцинуватися. Рівень антитіл можна проконтролювати за допомогою імуноферментного дослідження – імуноглобуліну G. Низький титр антитіл може бути в межах позначки 3, високий – 9-10. Але навіть якщо людина перехворіла і має високий  рівень антитіл – вона може також щеплюватися. Вакцина доповнює ту кількість антитіл, зміцнює імунітет і застерігає від інфікування», – каже вона.

Читайте також: Чому Андрій Садовий не вакцинується від Сovid-19

За її словами, за останніми дослідженнями, вакцина від коронавірусу захищає від повторного зараження та важких форм вірусу. Зокрема, у 72% випадках знижує симптоматику при захворюванні.

Як додають у Центрі громадського здоров'я, наявність антитіл від Covid-19 не є приводом відмовлятися від вакцинації і не є гарантією того, що людина не захворіє знову. Терміни повторного зараження варіюються від 2 до 8 місяців. Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу коронавірусу та госпіталізації. 

Вакцинація попереджає тяжкий перебіг хвороби, госпіталізацію і смертність, дозволяє людям жити звичним життям. Головне – розвантажує систему надання медичної допомоги. Дослідження показують, що після вакцинації кількість вірусу в дихальних шляхах значно менша в порівнянні з тими людьми, які ще не отримали щеплення. Відповідно, якщо кількість вірусу менша, у людей не розвиваються симптоми, а це – негативно впливає на поширення вірусу.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Довідково

Антитіла, які виробляються в організмі проти SARS-CoV-2, з’являються вже в перші кілька днів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання. У більшості пацієнтів з Covid-19 вірус-специфічні антитіла IgM, IgA та IgG починали вироблятися через декілька днів після інфікування:

  • антитіла класу A (IgA) – з’являються в перший тиждень після появи симптомів;
  • антитіла класу M (IgM) – свідчать про недавнє інфікування та можуть розглядатись як ознака гострої фази інфекції;
  • антитіла класу G (IgG) – обумовлюють віддалену відповідь організму, тобто те, що ми називаємо «імунітетом», вони зберігаються від 2 до 4 місяців і їх кількість залежить від того, як тяжко людина перехворіла.

 

Нагадаємо, щоб популяризувати вакцинацію від Covid-19, МОЗ дозволило вакцинувати залишками відомих людей. Зокрема, йдеться про громадських діячів. Відомо, що серед керівників Львова та області щеплення вже отримали голова Львівської ОДА Максим Козицький, колишній голова Львівської облради Олександр Ганущин. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий наразі вакцинуватися не планує, бо нещодавно хворів і у нього є антитіла.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!