Найкоротші вулиці Львова. Історія і фото

7169 0
Tvoemisto.tv зібрало у підбірку кілька найменших вулиць у Львові та їхню історію.
фото: вулиця архівна/вікіпедія

фото: вулиця архівна/вікіпедія

У Львові є низка коротких вулиць, які ми часом навіть не помічаємо. Деякі настільки крихітні, що не мають і номеру. Про історію кількох із них розповів у коментарі Tvoemisto.tv львовознавець, гід Петро Радковець.

Вулиця Архівна

Вулиця між Братів Рогатинців і Валовою колись називалася Архівною. Зараз вона має багато назв та табличок, що пов'язано з фестивалем незалежного кіно «Кінолев», який проводили у Львові з 2006-го року. За традицією, кожного разу з-поміж видатних кінорежисерів обирають патрона фестивалю, і Архівну вулицю називають на честь цього режисера. Так, вона мала назви на честь Берґмана, Фелліні, Трюффо, Іллєнка, Параджанова і Тарковського.

Додамо, що довжина її становить близько 40 м. До 1993 року вона називалася Валова бічна, ще раніше – до 1946 – Бернардинська. Сучасна назва пов'язана з Державним архівом Львівської області, розташованим в будівлі колишнього монастиря Бернардинів.

Вулиця Арсенальна

Вона сполучає вулиці Староєврейську та Підвальну, теж зовсім маленька. Назва вулиці походить від того, що проходить під Високим муром, який став основою західної стіни Міського арсеналу.

Вулиця виникла приблизно у середині XIX століття під назвою «За Збройовнею бічна», з 1871 року – «Жидівська бічна», із 1885 року – «За Збройовнею». У період німецької окупації мала назву Ваффенмаґацінґассе.

Вулиця Миклухи Маклая

Ще одна маленька вулиця у Львові має назву – Миклухи Маклая, але не має жодного номера. Вона у Личаківському районі міста з’єднує вулиці Лисенка та Розлучну.

Попередні назви: Сліпа, Коротка. У 1946 році її назвали на честь Миклухо-Маклая Миколи Миколайовича – російського мандрівника, антрополога, етнографа українського походження.

Вулиця Миколи Біляшівського

У тісній забудові у Львові є також невеличка вулиця Миколи Біляшівського (30 м) в мікрорайоні Підзамче, що простягається від вулиці Дашкевича на до вулиці Янки Купали.

Із 1933 року вулиця мала назву Королівська (або Крива) бічна. Із 1946 року за радянської влади – Волочаєвська. Сучасну назву вулиця отримала у 1991 році, на честь академіка Миколи Біляшівського.

Вулиця Чернеча Гора

«Місто виникає на дуже пересічній місцевості, і потім буває складно сказати, чи це вулиця, чи це дорога, яка веде до якогось під’їзду. Та сама вулиця Чернеча гора, що веде до Шевченківського гаю. Скільки там номерів, крім Гаю, сказати складно. Чи це дорога через ліс, парк, чи вулиця», – пояснює Петро Радковець.

Вулиця Чернеча гора у Личаківському районі починається від Ніжинської та розташована у парковій зоні. Вона не має житлової та промислової забудови, а єдина організація, яка розташована на цій вулиці, – музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, відомий також під старою назвою «Шевченківський гай».

Провулок між вулицями Князя Романа та Остапа Нижанківського

Окрім цього, між будинками №16 та №18 на вул. Князя Романа у Львові пролягає невеличкий провулок, що сполучає цю вулицю з Нижанківського. Нині провулок належить до вулиці Князя Романа, але упродовж 1863-1955 років був окремою вулицею та мав назви Святого Синома, Шимонштрассе тощо.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!