Нацбанк хоче запровадити автоматичні комунальні онлайн-платежі

2088 0
Національний банк України планує запровадити національну систему Direct Debit, яка дасть можливість автоматично списувати з рахунків регулярні комунальні платежі, оплату кредитів та інших послуг.
фото: НБУ/facebook.com

фото: НБУ/facebook.com

ЖКГ або інший центр послуг формує електронну квитанцію, яка відразу потрапляє в банк користувача послуг, а відповідний клієнт банку отримує повідомлення з пропозицією автоматично оплатити за квитанцією.

Оплата відбувається після підтвердження клієнтом операції в залежності від налаштувань в онлайн-банкінгу.

За даними НБУ, в 2016 році онлайн-платежі склали 53% від загальної кількості безготівкових розрахунків. При цьому 59% комунальних платежів все ще здійснюються готівкою через банківські відділення та термінали. Тільки 39% комунальних платежів здійснюються через інтернет, хоча загальні тенденції свідчать про зростання кількості платежів онлайн.

Читайте також: Український банк випускатиме платіжні еко-картки з біосировини 

«Національний банк із 2016 року працює над втіленням концепції cashless-економіки в України, що передбачає зниження частки готівкових розрахунків та зменшення показника готівки в економіці з 13,4% у 2016 р. до 9,5% у 2020 р. Ця концепція є широкомасштабною та включає різноманітні заходи, реалізація яких залежить не лише від Національного банку. Саме так виглядає ситуація з послугою Direct debit. Її активне використання передбачене концепцією cashless-економіки, проте для реалізації цього заходу нам необхідна допомога інших стейкхолдерів», – зазначила керівник проектів та програм Департаменту стратегії та реформування НБУ Юлія Лях.

За її словами, для повноцінного та врегульованого з юридичної точки зору функціонування послуги Direct debit необхідно розробити стандартну форму квитанцій для сплати за комунальні послуги та забезпечити її формування в електронному вигляді всіма надавачами послуг, йдеться на сторінці Національного банку України у Facebook. 

Основними перевагами від впровадження послуги Direct debit є: можливість сплати комунальних послуг онлайн; зручність проведення платежів і зменшення імовірності нарахування штрафів за несвоєчасну оплату; зменшення паперових касових документів і операційних затрат. Така послуга уже успішно працює в Євросоюзі, США та інших країнах. В Україні нею уже можуть користуватися клієнти приватних платіжних систем та деяких комерційних банків.
 
Опублікувала Марічка Мишок

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!