(Не)сейсмічна країна. Як у Львові будують сейсмостійкі будинки

8530 1
На фоні нещодавніх повідомлень про ймовірні землетруси в Україні та їх спростувань, з’ясовували до якої категорії сейсмічності відноситься Львів, які документи це визначають, та розпитали, як проектують і споруджують висотні будинки в місті та чи відіб’ються нові норми на ціни квартир.
Фото: depo.ua

Фото: depo.ua

Із 1 травня в Україні ввели нові державно-будівельні норми, які серед іншого містять удосконалене та розширене районування України за сейсмічними показниками, що мають враховувати при проектуванні, будівництві та реконструкції житлових та громадських будівель.

«Такі зміни сприятимуть підвищенню безпеки будівель та більш якісному їх проектуванню», – анонсував перед вступом нових норм в дію ексзаступник Міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Львівщина на сейсмічній карті України

Додаток до державних будівельних норм містить карту 3СР-2004 та список населених пунктів України, які показують розрахункову сейсмічну інтенсивність для різних регіонів країни. І карти і список враховують три можливі рівні – кожен містить розрахункові періоди повторюваності сейсмічноїї активності – один раз упродовж 500 років (карта А), 1000 років (карта В – на ілюстрації) та 5000 років (карта С).

Джерело: https://dbn.co.ua

Карта враховує дані за останні роки та прогноз імовірної бальності в тій чи іншій частині України, яка не буде перевищена у найближчі 50 років з відповідними ймовірностями.

Більша частина України відноситься до умовно безпечної зони. Найнебезпечніша з точки зору ймовірних струсів – південна частина, зокрема частини Криму і Одеської області. В західній Україні струси найбільше можуть відчуватися також на півдні, зокрема Закарпатської області

Де трусило в Україні в 2019 році

У 2019 рік в Україні рубрика подій Головного центру спеціального контролю показує інформацію про 5 землетрусів, останній з яких зафіксовано центром в Івано-Франківській області (с. Пасічна, Надвірнянського району) на глибині 5 км  16 жовтня цього року магнітудою 2,7 (за шкалою Ріхттера).

При цьому, за результатами розрахунку, у зв'язку з слабкими енергетичними характеристиками, населення не має відчувати землетрус. У медіа згадок про нього, за винятком власне згадки на сайті Головного центру спеціального контролю, немає.

Джерело: https://gcsk.gov.ua

Серед інших подій, згадуються і зареєстровані в Україні землетруси, що відбувалися в Румунії – магнітудою 4,1 та 4,5 (за шкалою Ріхтера) на початку січня і на початку вересня цього року. Але і вони, чи вірніше їх «сліди», за даними науковців, в населених пунктах України не мали б відчуватися.

Щодо Львівщини, то інформацію про цьогорічний землетрус можна знайти в даних сейсмічного моніторингу. За цими даними, землетрус на Львівщині відбувався 16 серпня магнітудою 1,8.

Як проектують і будують сейсмостійкі будинки у Львові

Як відбувається проектування і будівництво висотних будинків у Львові з врахуванням їх сейсмостійкості, розповідають фахівці, які розробляли проект 16-поверхового будинку LazurSky на вулиці Зеленій. 

«Згідно з картою загального сейсмічного районування ЗСР-2004-А території України, Львів та Львівська область належать до 6-бальної зони інтенсивності струсів. Тож будинки проєктують із розрахунком, що дозволяє їм витримувати без наслідків 6-бальний землетрус», – розповідає проєктантка Олена Геба.

Розрахунки надійності, включно з сейсмостійкістю, за її словами, становлять початок проекту, адже додатки містять розрахунки для середніх ґрунтів, а конкретне місце будівництва може відрізнятися, тому важливо враховувати саме його.

«Початковим етапом проектування є якраз інженерно-вишукувальні роботи, щоб вивчити природні та техногенні умови території об’єкту будівництва. До цього входить і розробка прогнозів взаємодій об’єкта будівництва з наколишнім середовищем та визначення необхідних заходів інженерної підготовки та захисту території й об’єкта. На етапі проєктування такі об’єкти та всі конструктивні рішення проекту в обов’язково проходять державну експертизу», – говорить Олена Геба.

 

Для будівництва згаданого 16 поверхового LazurSky, каже проєктантка, застосовують залізобетонний каркас із потужними ядрами жорсткості в центральній частині кожної секції та додаткові діафрагми жорсткості, які забезпечують міцність і сприймають сейсмічні навантаження без шкоди буднику.

«Для залізобетонних каркасів сформульовані чіткі норми жорсткості щодо проєктування висотних будівель, що забезпечує їх надійність та безпеку. Ще одним елементом захисту, який ми використовуємо, є розділення частин будинку спеціальним, так званим деформаційним швом, починаючи від фундаменту. Основа – це монолітна залізобетонна плита товщиною 1300 мм», – розповідають у бюро, яке проєктувало LazurSky.

Додаткові елементи безпеки передбачені вже в середині будинку – незадимлювані сходові клітки та одразу два ліфти, один із яких – збільшеної вантажопідйомності – можна використовувати й для безпечного транспортування пожежного підрозділу. 

«Крім того, на кожному поверсі в ліфтово-сходовому холі встановлюють пожежні гідранти, а всі квартири вище другого поверху мають не менше двох евакуаційних виходів», – розповідає проектант.

Роблять це, за її словами, не лише з точки зору сейсмостійкості чи ймовірних наслідків землетрусів, а радше задля безпеки мешканців будинку. Всі розрахунки забезпечують максимальний комфорт та одинакову безпеку на всіх 16 поверхах і навіть на даху комплексу.

«Дах буде експлуатованим – із терасами і відпочинковими зонами, й там забезпечено таку ж надійність, як і на перших поверхах. Із відмінностей між поверхами – на верхніх краща оглядовість, панорама і чистіше повітря», – говорить проектант.

Чи зросте вартість будівництва і квартир

Підстав для зміни ціни у Львові лише через оновлені норми немає. Як говорять фахівці ринку, на Львівщині новобудови проєктували з врахуванням стійкості до 6-бальних землетрусів. Це враховували і в проектах, і при виборі відповідних матеріалів.

«Дорожчою може вийти собівартість будівництва хіба в тих, хто хотів би зеконимити на якості матеріалів, або тих, хто має підрядників чи постачальників, яких не може проконтролювати», – додає експерт сайту «Енциклопедія Новобудов» Денис Шульга.

Для тих покупців, які хочуть впевнитися в надійності новобудов, в які вони вкладають свої гроші, радять, як і в будь-яких інших випадках, запитувати та дивитися дозвільну та проектну документацію.

Партнерська публікація


Читайте також:
22 Листопада, 2019 17:21
Ivan (Не)прихована реклама. Заголовок каже про проектування будівель, а в тексті виявляється, що описується аж один конкретний проект з посиланням на сайт з продажем в цьому чуді інженерної думки
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!