Незастрахованих українців у Польщі безкоштовно вакцинуватимуть від Covid-19

1395 0
Зараз там триває одночасно нульовий і перший етапи, коли вакцинують медиків, літніх людей, освітян і працівників силових структур.
Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

У Польщі на третьому етапі вакцинації від коронавірусу щеплюватимуть також українців, які легально там перебувають, але можуть не мати медичної страховки.  Для щеплення їм потрібно буде показати паспорт. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на відповідь МОЗ Республіки Польща на інформаційний запит.

«Іноземці з третіх країн (з-за меж ЄС), які легально перебувають на території Польщі (наприклад, мають карту тимчасового і постійного перебування) вакцинуватимуться на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Це означає, що іноземців, які є незастрахованими, також щеплюватимуть за рахунок бюджету країни», – повідомили в МОЗ Польщі.

Читайте також: Попит в Європі буде тільки зростати або Чи зможуть українські заробітчани повернутися за кордон

Щеплення іноземців, зокрема й громадян України, відбуватиметься у Польщі на останньому, третьому етапі кампанії, коли вакцинуватимуться усі громадяни віком від 18 років, які не були включені до графіка щеплень на нульовому (медики), першому (літні люди, вчителі, працівники силових структур) та другому (особи з хронічними захворюваннями, працівники критичних секторів економіки) етапах. Зараз там триває одночасно нульовий і перший етапи.

За даними Головного статистичного управління Польщі, на початок 2020 року у країні могли перебувати приблизно 1,3 млн громадян України. А станом на січень 2021 року понад 530 тис. громадян України мають державну медичну страховку (ZUS).

Читайте також: Не Польщею єдиною. Куди їдуть заробітчани після локдауну і що їм пропонують

За даними Управління з питань іноземців Польщі, станом на січень 2021 року 244,2 тис. громадян України мають карти тимчасового і постійного перебування в РП.

Додамо, що торік у квітні влада Польщі дозволила трудовим мігрантам з-за меж ЄС, які на момент локдауну легально перебували у країні, залишатися в РП після завершення дії візи упродовж усього періоду пандемії і 30 днів після її завершення. Ця норма діє донині

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!