Німецькі каменярі та львівські студенти разом реставрують львівську кам’яницю. Фото

2883 0
Щороку німецькі фахівці обирають пам’ятку, яку будуть спільно реставрувати з українцями.
фото назар притула

фото назар притула

Протягом двох тижнів у Львові перебувають німецькі каменярі-реставратори, які діляться досвідом реставрації пам’яток архітектури. Зараз вони працюють над реставрацією ренесансної кам’яниці на площі Ринок, 5. Про це під час брифінгу розповів німецький фахівець-реставратор, каменяр Дірк Брюггеман-Булгаков.

Ця будівля стоїть на фундаменті давньої «кам'яниці Лукашевичів», яка згоріла у пожежі 1571 року.  Нова кам’яниця збудована у 1571–1577 рр. на замовлення львівської міщанки Софії Ганльової (Ганль) за проектом архітектора Петра Красовського з Лугано. Класицистичний фасад будинку є результатом реконструкції ХІХ ст. Оригінальний ренесансний декор був втрачений під час перебудов. За роки кам’яний фасад будинку полущився і частина елементів була втрачена.

Читайте також: Львів реставруватиме балкони, брами й вікна без GIZ. Як це буде

Реставраційні роботи Дірк Брюггеман-Булгаков, який вже кілька років відвідує Львів.

«У рамках міжнародного діалогового проекту молоді люди з Німеччини та України спільно працюють над реставрацією елементів у старій частині Львова. Це не перша наша локація. У рамках цієї практики тут працюють студенти львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша та підмайстри каменярі з Німеччини», – зазначає Дірк Брюггеман-Булгаков.

Читайте також: Чому затримується реставрація замку на Чупринки. Фото

У рамках реставрації проводять очистку каменю, з якого збудований будинок та замінили частину сходів, де раніше було поставлено бетонний елемент, який немає нічого спільного з первісним виглядом будинку. Усі роботи українські студенти та німецькі каменярі виконують історичними інструментами. Основна мета рестораторів – це зберегти і відносити пам’ятник за допомогою стародавнього ремесла. Кошти на реставраційні роботи дали німецькі колеги. 

Загалом міжнародний діалоговий проект для каменярів працює в Україні з 2011 року. Щоразу фахівці-реставратори обирають якусь архітектурну пам’ятку у Львові, яку спільно з українцями рятують від руйнації.

Назар Притула,

фото автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!