Нова локація для відпочинку. У Львові облаштують перший болотяний парк

26793 0
Через майбутній болотяний парк можуть встановити дерев'яні настили або ж металеву сітку. Як виглядатиме парк, вирішать на архітектурному конкурсі.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Рясному створять перший у Львові болотяний парк, йдеться про територію між Рясним-1 та Рясним-2. Після розробки детального плану території у місті виготовлять проєкт парку, встановлять його межі і після цього оголосять архітектурний конкурс на його облаштування. Про це під час стріму Tvoemisto.tv розповіла керівниця управління екології Львівської міськради Олександра Сладкова.

В Рясному на озерах досить багата фауна, каже Олександра Сладкова. «Я здивувалася, коли побачила на Сотника Панаса, як злетіла біла чапля. Це пепересічний птах – у Стрийському парку її не побачимо», – зазначила вона.

«Після розробки детального плану території, який закріпить ці землі як рекреаційні, будемо мати можливість робити проєкт парку, межі парку та оголосити архітектурний конкурс. Тут є тунельні переходи, є міст, тому можливості з'єднання є», – каже Олександра Сладкова.

За словами керівниці управління екології, тут важливо зберегти природу, яка існує сьогодні, не втручатися в неї, але зробити територію доступною для відвідування.

«Болотяні парки облаштовують так, що встановлюють дерев'яні настили чи металеву сітку, а навколо зберігають первинну рослинність, яка перебуває у вологому середовищі. Люди мінімально втручаються у стан природи», –розповіла Олександра Сладкова.

Власне, автори-архітектори мають знайти рішення, як облаштувати перехід між Рясним-1 та Рясним-2. 

У районі Рясне немає облаштованого парку, тому рішення створити у цій місцевості перший болотяний парк має високу перспективу на реалізацію.

Керівниця управління екології Львівської міськради провела паралелі із парком Хай-Лайн, що у Нью-Йорку, який облаштували на місці колишньої залізничної естакади, висадили там дерева, квіти та кущі, і який став відомим центром для прогулянок.

Також Олександра Сладкова додала, що торік у Львові розробили проєкт очищення і покращення благоустрою водойм у Рясному. На ці роботи у бюджету розвитку на дві водойми передбачили 9 мільйонів гривень.

Також за болотяним парком облаштують благоустрій потічка, який переміг цього року на Громадському бюджеті серед малих проєктів.

Нагадаємо, що між мікрорайонами Рясне-1 та Рясне-2 у Львові облаштують новий парк. У вересні 2020 року депутати ЛМР підтримали ухвалу про розроблення детального плану території в районі вулиць Величковського, Прилбицької, залізничної колії. Як пояснив під час пленарного засідання головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, детальний план дасть змогу облаштувати там новий болотяний парк навколо озера на Сотника Панаса.

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!