Стало відомо, які пам'ятки реставруватимуть за державний кошт на Львівщині

6152 0
Міністерство культури оприлюднило рейтинг проєктів, які взяли участь у відборі на проєкт «Великої Реставрації».
Фото: Vgorode

Фото: Vgorode

Міністерство культури та інформаційної політики України оприлюднило перелік об’єктів, які реставруватимуть у межах проєкту «Великої Реставрації». 

Читайте також: Цього року завершать реставрацію церкви, де настоятелем був дідусь Євгена Коновальця

У число об’єктів потрапили замки, фортифікаційні, оборонні та палацово-паркові комплекси, у яких проводитимуть капітальний ремонт, реставрацію чи консервацію.

У рейтинг потрапили 109 об’єктів з різних міст України. На Львівщині реставруватимуть Олеський, Підгорецький, Жовківський та Золочівський замки, будівлю Львівської націоналньої наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника, приміщення камерної сцени театру ім. Марії Заньковецької, будівлю театру Соломії Крушельницької, корпус НУ «Львівської політехніки» на вул. Князя Романа, 1-3,  будинок наукової бібліотеки, де працював Іван Франко на вул. Драгоманова, 5, та дах будівлі театру Лесі Українки.

Олеський замок

Підгорецький замок

Жовківський замок

Будівля бібліотеки Стефаника

Приміщення камерної сцени театру ім. Марії Заньковецької

Театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

Корпус НУ «Львівської політехніки» на вул. Князя Романа, 1-3

Наукова бібліотека на вулиці Драгоманова,5

Дах будівлі театру Лесі Українки

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління охорони об'єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик, наразі не відомо, коли виділять кошти на реставрацію об'єктів, адже деякі з них ще не мають коштів на проєктно-кошторисну документацію.

Відбір об’єктів проводила експертна група шляхом оцінювання кожного з подальшого формування рейтингу проєктів.  

Читайте також: На Львівщині зберігся фрагмент іконостасу з зображенням жінок-мироносиць

Додамо, що у першому відборі проєкту «Велика Реставрація» брали участь 211 об’єктів, однак не всі потрапили у рейтинг через те, що вони є об’єктами комунальної власності. Загалом Львівщина подала у Мінкульт 39 пам'яток. Повний перелік дивіться тут.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!