Очно, дистанційно чи на вимушені канікули. Як працюватимуть школи Львова з четверга

12851 0
З четверга, 23 вересня, Львівщина переходить у «жовту» зону карантину.
Фото: pravda.com.ua

Фото: pravda.com.ua

З четверга, 23 вересня, Львівщина переходить у «жовту» зону карантину. Таке рішення, сьогодні, 21 вересня, прийняла Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Оскільки кількість вакцинованих педагогічних працівників у школах Львова становить 50%, в області відсоток вакцинованих ще менший – в межах 45-ти, з четверга очне навчання в нас зможуть продовжити лише приблизно 10% шкіл. Решта – можуть піти на дистанційне навчання або вимушені канікули. 

Читайте також: Львівщина – на першому місці за кількістю хворих на Сovid-19. Статистика

Як зазначила у коментарі Тvoemisto.tv головна освітянка Львова Зоряна Довганик, у середньому у львівських навчальних закладах кількість вакцинованих педагогів сягає 50%. Проте, є школи, де щеплення від Covid-19 пройшли 70 і навіть 80% педагогів.

«У нашому місті найвищий відсоток провакцинованих педагогів є у Львівському фізико-математичному ліцею, гімназії «Тривіта», ліцеї №17 та ліцеї «Надія». Тут щеплено 80% педагогічного колективу. Крім того, є ще 7 закладів освіти, які мають понад 70% вакцинованих працівників», – каже Зоряна Довганик.

Що стосується дошкільних закладів і позашкілля, кількість вакцинованих складає 45%.

Як наголосила освітянка, процес вакцинації працівників освіти продовжується і нарощується. Наприклад, за її словами, за попередній тиждень кількість вакцинованих зросла на 10%.

«Щодня вакцинують 80-100 педагогів. Примусу не має, адже вакцинація є добровільною, але просвітницьку роботу все ж проводимо, бо це все може впливати на роботу закладів, де вони працюють», – додала освітянка.

Коронавірус зафіксували у 83 учнів та 52 працівників закладів освіти. Проте, зараз у Львові не має шкіл чи садків, які б перейшли на дистанційну форму навчання, але у 25 школах є 33 класи, які все ж змушені навчатися онлайн через захворюваність учнів або вчителів.

«Поки що не має кінцевого рішення, як працюватимуть школи, коли регіон перейде у «жовту» зону карантину. Після державної комісії з ТЕБ і НС засідатиме комісія у нас, яка й прийматиме рішення щодо подальшої роботи закладів», – додала Зоряна Довганик.

Читайте також: Covid-щеплення на Львівщині вже отримали понад 250 дітей

За словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ореста Чемериса, в у Львівській області під час посилення карантину з 1100 шкіл очно зможуть працювати лише 10%. Решта будуть змушені перейти на дистанційне навчання або ж вимушені канікули.

Як уточнила Тvoemisto.tv начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіти Львівської ОДА Ірина Сислюк, станом на сьогодні, 21 вересня, у Львівській області кількість вакцинованих педагогів двома дозами становить 37%, а першою – майже 45%.

Найвищий рівень провакцинованих педагогів у Дрогобицькому районі. У більшості закладів щеплено 80% колективу. Особливо йдеться про Трускавецьку територіальну громаду (18 закладів),

Належний показник, який дозволить навчальним закладам працювати очно є у Стрийському районі (44 заклади), Червоноградському район (34 заклади), Самбірському (12). Найгірша ситуація у Львівському районі – лише 8 закладів мають 80% вакцинованих.

Нагадаємо, з цього понеділка, 20 вересня, в Україні почали діяти нові протиепідемічні обмеження. Відповідну постанову №954 від 13 вересня 2021 року ще раніше оприлюднили на сайті уряду. Також Уряд до 31 грудня 2021 року продовжив адаптивний карантин в Україні, вперше введений торік через пандемію Covid-19. Якщо Україна перейде в «жовту» зону, крім маскового режиму й необхідності дотримуватися дистанції, забороняються: масові заходи за участю понад 1 осіб на 4 кв. м площі приміщення або території; завантаженість кінозалів та інших закладів культури більше ніж на 50% місць; завантаженість спортзалів і фітнес-центрів більше ніж 1 особа на 10 кв. м; робота навчальних закладів, крім тих, де щонайменше 80% працівників мають «жовтий» або «зелений» Covid-сертифікат. Обмеження не діятимуть, якщо понад 80% персоналу та 100% відвідувачів, крім осіб до 18 років, вакциновані від Covid-19 однією або двома дозами та пред’явили відповідний сертифікат.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!