Осетри під водою, сукні із картинних полотен та спроба зупинити час. Репортаж із Lviv Fashion Week

3595 0
У колекціях весна-літо 2022 була і жіночність аж до мурашок, і справжня містерія, яка нікого не залишила байдужим.
Фото: Ігор Федорів

Фото: Ігор Федорів

У Львові відбувся суботній показ на Lviv Fashion Week. Креативні талановиті дизайнери цьогоріч виклалися наповну і показали високий рівень і справжнє мистецтво.

Якщо порівняти цьогорічний і минулорічний покази – то відчувалося певне піднесення та віра в те, що похмурі карантинні часи вже не мають такого впливу та наше сприйняття. Тож дизайнери додали барв, легкості та блиску.

Першою показала свою колекцію Олена Болдирєва (B.O.LDYREVA).

В основі колекції B.O.LDYREVA – ідея поєднання робіт різних митців, брендів та форматів, тому показ – це фактично арт-проєкт, над яким працювали: дизайнерка Олена Болдирєва (одяг, стиль, режисура), SPODNE – бренд ексклюзивного пошиття білизни унісекс, M.E.Z.E.N.C.E.V.A. – Каріна Яковенко, ілюстраторка, графічна дизайнера, KOZAR – бренд концептуальних ювелірних прикрас.

Основою колекції є принти для тканин, спеціально розроблені ілюстраторкою Каріною Яковенко. Інспірацією для створення принтів стала графіка руху риб осетрів під водою.

Силуети – прямі, об’ємні. Серед елементів колекції – плащі-трансформери, що змінюють форму, куртки, піджаки, штани, спідниці, шорти-труси, сукні, сорочки, комбінезони. Використані шифон, органза, котон, шерсть, шовк-тафта, плащівка. У кольоровій гамі домінують сірий і блакитно-сірий, з яскравими вкрапленнями салатового, помаранчевого, ніжно-рожевого, охристого. Колекція повністю унісекс, всі речі призначені як для жінок, так і для чоловіків.

В інтерв’ю для Тvoemisto.tv Олена Болдирєва розповіла, що, у порівнянні з минулим роком, її настрій як дизайнера кардинально змінився і це однозначно вплинуло на колекцію. Риби під водою символізують вільний рух і взаємодію людей між собою. Однак, за словами дизайнерки, кожен може трактувати філософію колекції так, як відчуває сам.

Далі показала свою колекцію арт-хустин дизайнерка з Луцька Ірина Дяченко. Назва її бренду ID by Diachenko власне складається з ініціалів її імені та прізвища – ID. А ще – ці літери асоціюються з ID-карткою і дизайнерка вбачає у цьому неабиякий подвійний сенс: її власна творість, плюс самоідентифікація кожної жінки.

Саме за допомогою аксесуарів можна виділитись серед всіх і підняти образ на новий рівень. В основі хустин лежать власні авторські картини Ірини, створені під впливом різних життєвих ситуацій роздумів та інсайтів.

Колекція Ірини Дяченко однозначно не залишила глядачів байдужими, адже моделі виходили в образах, створених з полотна для картин та рам. До кожного образу були по-різному продумані варінти поєднання хустин та одягу, від традиційних до вражаюче неочікуваних.

Лейтмотивом усієї колекції є любов до життя і до мистецтва, сміливість самовираження, вміння з буденних ситуацій дістати глибину і сенс.

Наступною була колекція дизайнерки Olesia Tsiukh (бренд TSIUSHKA), яка уособлює любов до витонченого, легкого і ніжного. 

Одяг бренду TSIUSHKA – історія про сильних, сучасних і незалежних жінок, водночас в глибині душі ніжних, тонких та чуттєвих. Цей одяг не кричить, не ганяється за трендами, він чітко ідентифікує особистість в соціумі і тихо шепоче, що її філософія – це стовідсоткова жіночність.

На думку дизайнерrи, речі мають розкривати сутність жінки, адже сама вона часто приховує своє справжнє «я». Створюючи образи Олеся завжди прагне бути чуттєвою, хоче дарувати жінці відчуття власного шарму, неповторності та комфорту.

Улюбленим матеріалом залишається шовк. Він викликає приємні емоції, занурює в спогади або викликає фантазію. Стилістичні акценти в колекції дозволяють трансформувати базові речі у святкові образи. Жінка розквітає, набуває автентичності і самобутності, стає сміливою, містичною, манірно-пристрасною. Сукні колекції її насичують та оспівують.

Заручені за часом. Показ-містерія нової колекції одягу дизайнера-дослідника Федора Возіанова (VOZIANOV) змусила кожного стрепенутись і замислитись. Важко описати відчуття, які викликав цей перформенс. Сповільнення, звук годинника, особлива музика і фени, що надувають довгі блискучі шлейфи-хвости.

На думку дизайнера, кожному з нас ще при народженні час дає обіцянку, яку ми ніколи не забудемо, і яка ніколи не буде виконана. З віком наші стосунки з часом змінюються, але дитяча віра у вічність і неймовірність смерті не хоче залишати нас протягом усього життя.

«Колекція «Заручені за часом» – це моя гарантовано невдала спроба зупинити час, ба навіть вмовити його хоча б декілька секунд бігти у зворотному напрямку. Чи применшує прогнозована невдача спроби мою впевненість у її необхідності? На щастя, поки що ні», – зазначив Федір Возіанов.

Заручені за часом – це перформанс Федора Возіанова, який був створений спеціально для фестивалю Bouquet Kyiv Stage, що проходить щорічно у Софії Київській. Ідея перфомансу полягає у намаганні візуалізувати плин часу за допомогою спеціально сконструйованих суконь.

Ще одна частина колекції – це худі, футболки, светри та куртки, на які нанесені принти, розроблені студією Vozianov design як графічна айдентика для Софії Київської.

Дизайнерка Натілія Картуненко (KartNate) створила атмосферу щоденного шику.  Її нова колекція – це про харизму та сміливість, впевненої у собі дівчини, яка точно залишиться у центрі уваги.

До колекції увійшли сукні міні та максі, костюми, спідниці, об’ємні блузи, сорочки та топи особливого крою. Також у колекції є верхній одяг з курткових та пальтових матеріалів.

Основний акцент вона робить на речах з прозорих та напівпрозорих матеріалів, які ідеально поєднуються з базовим гардеробом. І головне – це незвичні деталі: вирізи, нестандартні декольте, тонкі бретелі.

Колекція виконана у характерних для бренду кольорах: оливковий, вишневий, чорний, світло-молочний. Але й знайшлось місце для експериментів з яскравими відтінками: помаранчевим та гірчичним, який є трендовим кольором осені 2021 за версією Pantone.

Дизайнерка використала такі матеріали як шовк, вовна та бавовна, атласні тканини та якісно фурнітуру.

Наталя Береза

Фото: Ігор Федорів 

 

 

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!