Особливе місце. Чому паломники з усієї України приїжджають на Хресну дорогу у Страдч

12838 0
Піднімаючись Хресною дорогою у Страдчі справді можна пережити емоції, які переживав Ісус Христос, піднімаючись на Голгофу.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У невеликому селі Страдч, що неподалік Львова, є відома та незвична Хресна дорога, що має статус Єрусалимської. Розташована вона у цікавому рельєфі і має реалістичні скульптури в людський зріст, які відображають страсті Ісуса Христа перед розп’яттям.

Як розповів Тvoemisto.tv парох села Страдч та церкви Успення святої Богородиці, отець Іван Колтун, у час великого посту віряни в особливий спосіб молитовно проходять Хресну дорогу Ісуса.

Загалом Хреста дорога у Страдчі має 15 стацій. Це молитовні зупинки, кожна з яких відображає момент у дорозі Христа на гору Голгофу.

Розташована Хресна дорога на горі. Стежка доволі крута, тому за словами отця Івана Колтуна, піднімаючись сюди справді можна пережити емоції, які переживав Ісус Христос, піднімаючись на Голгофу.

«Підйом заставляє пришвидшити серцебиття та ускладнює дихання. Коли Ісуса розіп’яли і він повис, вся нервова система була перебита. Рани на зап’ястях ускладнювали дихання. Щоб Христос міг вдихнути, йому потрібно було докласти багато зусиль. Він піднімався, хапав повітря, потім опускався. І так поволі він вмирав. Це був такий механізм у римській імперії, вони не хотіли зразу вбивати людину, а щоб вона помирала в муках», – каже отець.

Хресною дорогою можна підійматися і стежкою, і сходами. Молитовні дороги відбуваються кілька разів на тиждень, а у вихідні тут можна посповідатись, причаститись, відбути Літургію, пройти Хресну дорогу. Тоді, за словами отця Івана Колтуна, людина отримає повний відпуст.

Раніше уздовж дороги стояли дерев’яні хрести. За радянських часів їх зруйнували. Відновити все вдалося лише після того, як Греко-католицька церква відновила існування.

За словами пароха, біля стацій навмисне не знайти лавок. Отець каже, що коли люди, які навіть мають певні проблеми зі здоров’ям, таки проходять всю Хресну дорогу, то розуміють, що це можливо.

«Те, що люди без жодних присідань пройшли Хресну дорогу, їх дуже підбадьорює», – додає отець Іван Колтун.

14 стація у Хресній дорозі, що в Страдчі, у вигляді каплиці. У маленькому храмі, що зі всіх боків оздоблений камінням, є гріб Господній.

«У західній церкві Хресна дорога завершується покладанням у гріб. Тобто, саме ця стація є останньою. Проте у Страдчі є ще одна – 15-та, яка означає Христове Воскресіння», – додає отець.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!